Azerbajdzsán második legnagyobb városát is találat érte a harcokban

2020. október 04. – 13:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az azeri védelmi minisztérium szerint rakétatámadás érte Örményország irányából Azerbajdzsán második legnépesebb városát, Gandzsát, míg az örmények szerint az azeri erők ismét nehéztüzérséggel lőtték Hegyi-Karabah székvárosát, Sztepanakertet.

A vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó terület, Hegyi-Karabah miatt hetedik napja harcolnak a helyi szeparatista erők Örményország támogatásával az azerbajdzsáni katonákkal.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit!)

Az MTI szerint az azeri külügyminisztérium arról beszélt, hogy a Gandzsát ért támadásban meghalt egy civil, négy másik pedig megsebesült. Az azeri védelmi miniszter szerint örmény erők lőtték Gandzsát, amit a konfliktust kiszélesítő, egyértelmű provokációnak nevezett. Hivatalosan nem tudni, milyen károk keletkeztek a városban, de képeken több megsemmisült épület is látszott.

Örményország tagadta, hogy hadereje a 335 ezres várost támadta volna, de Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője azt mondta, csapataik megsemmisítettek egy légibázist az azeri városban. Örmény közlés szerint a Gandzsa melletti katonai repülőtérről szálltak föl azok a vadászgépek, amelyek Hegyi-Karabahban hajtottak végre támadásokat.

Lángoló épület Hegyi-Karabah székvárosában, Sztepanakertben 2020. október 4-én hajnalban.Fotó: Celestino Arce / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Lángoló épület Hegyi-Karabah székvárosában, Sztepanakertben 2020. október 4-én hajnalban.
Fotó: Celestino Arce / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Harutjunján azt is kiírta a Twitterére, hogy az azeri erők ismét „civil célpontokat” támadtak Sztepanakertben, erre válaszul hajtották végre a támadást a gandzsai repülőtér ellen. Az Armenpress hírügynökség szerint Sztepanakertben komoly károkat okozott a tüzérségi támadás, a városban nincs áram.

Haratjunján figyelmeztetett, hogy innentől az azeri nagyvárosokban a katonai létesítményeket célpontnak tekintik.

Több mint száz ember, köztük civilek haltak meg a harcok egy héttel ezelőtti kezdete óta, írja a BBC. Azonban az áldozatok száma sokkal nagyobb lehet, mert az egyik oldal által közölt számokat sem lehet ellenőrizni. A harcok örmény források szerint eddig több mint 200 halálos és sebesült áldozatot követeltek, az azeri fél 19 civil halálos áldozatról és 60 sebesültről számolt be.

A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió – egyelőre hiába szólították föl a feleket a harcok beszüntetésére.