Legalább 12 ember eltűnt a franciaországi áradásokban

2020. október 3. – 12:59

frissítve

Legalább 12 ember eltűnt a franciaországi áradásokban

Másolás

Vágólapra másolva

Tucatnyi ember tűnt el Franciaország délkeleti részén az elmúlt napok felhőszakadásai által okozott áradásokban – közölte az AFP-re hivatkozva az MTI. Kilenc ember eltűnését már megerősítették a hatóságok és feltehetően még háromnak nyoma veszett. Az eltűntek, köztük két tűzoltó és egy csendőr keresésében tűzoltók százai vesznek részt.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Az ítéletidő által leginkább sújtott települések a Roya és a Vésubie folyó völgyében találhatóak. A két folyó áradása több települést elvágott a külvilágtól a térségben, köztük Saint-Martin-Vésubie-t. Számos házat elárasztott vagy elmosott a víz. Az 1400 lakosú Saint-Martin-Vésubie hídját is tönkretette az ár. A faluban többtucatnyi embert helyeztek biztonságba éjszaka. A térségben akadozik a kommunikációs összeköttetés, és háztartások ezrei maradtak áram nélkül. Több útszakasz járhatatlanná vált. A térségben átlagosan 200-350 milliméter, helyenként pedig 500 milliméter csapadék hullott a napokban.

Fotó: Valery Hache / AFP
Fotó: Valery Hache / AFP

Délkelet-Franciaországban tavaly ősszel is ítéletidő tombolt, amelyben két hét alatt tizennégyen vesztették életüket. 2015 októberében húsz ember halálát okozták az áradások Cannes-ban és Mandelieu-la-Napoule-ban. Szombaton éppen a 2015-ös ítéletidő áldozataira emlékeznek Cannes-ban.

Az Időkép cikke szerint Olaszország északnyugati megyéiben is hatalmas áradásokat okoztak a heves esőzések. Az Alex viharciklonhoz kapcsolódó hosszan elnyúló frontrendszerből – ami este Magyarországra is megérkezik – rendkívüli mennyiségű csapadék hullott az Alpok déli (luv) oldalán, az elmúlt 24 órában több helyen 150, helyenként 200 millimétert meghaladó mennyiséget mértek. Liguria egyes részein azonban 373 milliméternyi eső zúdult le.

Az óriási vízmennyiség hatására több folyó megáradt, lépett ki medréből. Emellett földcsuszamlások, sárlavinák is előfordultak. A víz hidakat, utakat mosott el, autókat sodort el, és több települést is elöntött.

(Borítókép: Valery Hache / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!