Bálnák szállták meg a skót öblöt a tengeri hadgyakorlat előtt

2020. október 2. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült kiterelni a nyílt tengerre a bálnákat egy skóciai tengeröbölből, ahol szombaton egy nagyszabású tengeri hadgyakorlat veszi kezdetét, a szakemberek egyelőre felhagytak próbálkozásaikkal, írja a BBC News.

Állatvédők már egy hónapja figyelik az északi kacsacsőrű ceteket a nyugat-skóciai Gare Loch-öbölben. Azért akarták kiterelni őket a tengeröbölből, mivel a brit haditengerészet, a NATO és a szövetséges erők közös Joint Warrior nevű hadgyakorlatán a hadihajók szonárjának hangja károsítja a tengeri emlősöket.

Bálnák a Gare Loch-öbölben 2020. október 2-án.Fotós: Russell Cheyne/Reuters
Bálnák a Gare Loch-öbölben 2020. október 2-án.Fotós: Russell Cheyne/Reuters

Európa legnagyobb idei hadgyakorlata szombaton kezdődik és október 15-ig tart, főhadiszállása a Gare Loch partján épült Faslane haditengerészeti támaszponton lesz. A terelést a tengeri állatok megmentését 1988 óta végző alapítvány (BDMLR) búvárai vezették. Csütörtökön háromszor is próbálkoztak, azonban a bálnák vissza úsztak az öbölbe. Az alapítvány szóvivője korábban azt mondta, hogy öt bálnát láttak az öbölben és néhány betért a közeli kisebb öblökbe is.

Gavin Lemon, az alapítvány önkéntese szerint kezdetben minden jól ment, sikerült egészen az öböl bejáratáig terelni az állatokat, ám azok szinte azonnal visszaúsztak. Továbbra is figyelik a helyzetet, de egyelőre nem terveznek újabb próbálkozást, hacsak nem romlik a cetek állapota. A szakemberek úgy vélik, hogy a csoportban van egy nőstény is a borjával. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!