Trump koronavírusos, felszálltak a világvége-repülők

2020. október 2. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azelőtt, hogy Donald Trump pénteken nyilvánosságra hozta, hogy koronavírusos, az ország mindkét szélén levegőbe emelkedtek a haditengerészet E-6B Mercury légi parancsnoki központjai, azaz a világvége-repülők – írja a Forbes.

Van, aki szerint ez nem véletlen, ezzel akarja az USA jelezni, hogy nem lankad a figyelmük, míg mások szerint véletlen.

Az E-6B Mercury a Pentagon egyik légi nukleáris irányító központja. Ez azt jelenti, hogy képesek utasításokat küldeni az Ohio-osztályú tengeralattjáróknak, amikről nukleáris rakétákat tudnak indítani. Ez abban az esetben fontos, ha Washington elesik, és más nukleáris hatalmak célba vették az USA-t. Az Egyesült Államok így akkor is képes ellencsapást indítani, ha a Pentagont lerombolják. Az E-6B-k utasításai alapján az Ohio-k legénységei könnyedén célba tudják venni az ellenséges támaszpontokat és városokat.

Az USA-nak összesen 16 ilyen gépe van, amik közül egy gyakran a levegőben van, de az se ritka, hogy kettő repül. Ettől függetlenül Tim Hogan hírszerzési szakértő, aki bárki által hozzáférhető szoftverekkel figyelte az USA légterét összekötötte a két eseményt.

Figyeltem, mert számítottam rá, hogy megjelennek, ha pozitív lesz a tesztje. Ez egy üzenet a kevés olyan ellenség számára, akiknek van SLBM és ICBM rakétája – írta.

Egy E-6B Mercury légi parancsnoki központ Washington D.C. partjainál (Tim Hogan / Twitter)
Egy E-6B Mercury légi parancsnoki központ Washington D.C. partjainál (Tim Hogan / Twitter)

Steffan Watkins, egy másik szakértő azt írta a Twitterre, hogy Tim nem ért semmihez, ez puszta véletlen. Hans Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének nukleáris szakértője rámutatott, hogy az USA stratégiai parancsnoksága korábban betervezett egy gyakorlatot októberre., ami akár ez a repülés is lehetett.

Ezeken a megfigyelő szoftvereken a gépek a jeladóik miatt tűnnek fel. A katonai gépek viszont gyakran kikapcsolják a jeladóikat, hogy ne lehessen lekövetni a mozgásukat. Ha egy katonai gép feltűnik ezeken a térképeken, az gyakran azért van, mert látszódni akarnak.

A Pentagon a Politiconak azt írta, hogy nem emeltek a készültségi szintjükön.

(Borítókép: E-6-os Merkúr. Fotó: Balon Greyjoy / Wikipedia / CC0 1.0)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!