ENSZ-főtitkár: Fennáll a veszélye egy újabb nukleáris fegyverkezésnek

2020. október 2. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nukleáris fegyverkezés veszélyétől óvott pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár, aki sürgette az Egyesült Államok és Oroszország által megkötött, a nukleáris fegyverzet korlátozásáról szóló Új START-szerződés mihamarabbi meghosszabbítását, írja az MTI.

Guterres a világszervezet közgyűlésén sajnálatosnak nevezte, hogy a világban nem történt előrelépés a nukleáris leszerelés ügyében. Szerinte egyes államok a saját biztonságuk érdekében továbbra is szükségesnek tartják ezeket, ám a nukleáris fegyverek valójában a bolygó élővilágát veszélyeztetik, ezért a leszerelés létfontosságú az egész világ számára. Ugyanakkor nem zárta ki azt sem, hogy – néhány ország egymással szembeni bizalmatlansága miatt – visszalépés következik be a leszerelés ügyében, és döbbenetesnek nevezve a kormányok által az egyre újabb és modernebb fegyverekre költött összegeket.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres 2020. szeptember 14-én, New YorkbanFotós: Mike Segar / Reuters
Az ENSZ főtitkára, António Guterres 2020. szeptember 14-én, New YorkbanFotós: Mike Segar / Reuters

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és Oroszország által 2011-ben megkötött, a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló Új START-szerződés jövő év elején lejár, és fennáll a veszélye egy újabb nukleáris fegyverkezésnek.

Szerinte az egyezményt Washingtonnak és Moszkvának késedelem nélkül meg kell hosszabbítania, mégpedig annak maximális, öt évben megjelölt időtartamára. Augusztusban Marshall Billingslea, az Egyesült Államok elnöki leszerelési különmegbízottja azt mondta, Washington kész megfontolni, hogy meghosszabbítsák a szerződést, de csak feltételekkel. Az Egyesült Államok azt szeretné, hogy a tárgyalások témájába vegyék fel a megállapodás kereteiben még nem szereplő, más területeken folyó orosz nukleáris fegyverkezést, a másik, hogy alaposan erősítsék meg az ellenőrzési rendszert. Az Új START vagy START-III mindkét fél számára 1550 nukleáris robbanófejre korlátozza az atomarzenált. Oroszország tavaly novemberben hivatalosan javasolta a szerződés meghosszabbítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!