Szankcióháborúba kezdett egymással az EU és Belarusz

2020. október 2. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellenszankciók bejelentésével reagált Minszk arra, hogy péntek hajnalban a brüsszeli EU-csúcson szankciók bevezetését rendelte el az Európai Unió.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke péntek hajnali sajtótájékoztatóján nagyjából 40 olyan ember nevét közölte, akik a hatósági erőszak elrendeléséért vagy abban való részvétel miatt felelősek, és így szankciókkal élnek ellenük. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök ugyanakkor nem szerepel a listán, de az EU figyelemmel kíséri az eseményeket, ezért ez még változhat – tette hozzá, számolt be az MTI.

Emmanuel Macron francia elnök szerint Lukasenko kihagyása tudatos döntés volt az EU részéről, mivel azt szeretnék elérni, hogy a belarusz elnök elfogadja az EBESZ közvetítését az ellenzékkel folytatott tárgyalások megkezdéséhez, a szankció viszont ürügy lenne számára, hogy elutasítsa a tárgyalásokat.

Erre válaszul Belarusz is szankciókat vezetett be az EU ellen. A belarusz külügyminisztérium közölte, hogy listát állított össze azokról, akik nem léphetnek be az ország területére, de hozzátette, hogy a lista nem nyilvános. A tárca közleményében arra figyelmeztetett, hogy a szankciós lendkerék további pörgetésének súlyos következményei lehetnek, Minszk akár meg is szakíthatja diplomáciai kapcsolatait az EU-val, és kiléphet a közös programokból.

Jöhet az új Marshall-terv

Péntek délelőtt arról számolt be Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, hogy az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács rábólintott a visegrádi csoport (V4) által javasolt, Belarusznak szánt új Marshall-tervre, vagyis a gazdasági támogatás tervére.

A terv előkészítését Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő még szeptemberben jelentette be, összesen egymilliárd euróról szól, fő eleme pedig egy stabilizációs alap létrehozása és a fehérorosz kis- és középvállalkozások támogatása. Varsó egy új, szabad és tisztességes fehérorosz elnökválasztás megtartásától tenné függővé a terv megvalósítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!