Azeri–örmény konfliktus: az azeri oldalra állt a magyar kormány

2020. október 1. – 15:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kiáll Azerbajdzsán területi integritása mellett, fogalmazott a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az azeri–örmény konfliktus ügyében az Index kérdésére.

A magyar kormány így hivatalosan is az azeri felet támogatja a vitatott hovatartozású, Azerbajdzsán területén található, ugyanakkor többségben keresztény örmények lakta területen kirobbant háborúban.

A KKM azt írta, hogy „az örmény többségű Nagorno-Karabakh Azerbajdzsán nemzetközileg elismert határain belül fekszik, hazánk pedig általános nemzetközi jogi alapelvként támogatja az államok területi integritását és szuverenitását”, és a konfliktusban az EBESZ Minszki Csoportjának társelnöki egyeztetései keretében létrejövő tárgyalásos megoldást támogatják.

Az örmények lakta, hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de gyakorlatilag Örményország ellenőrzése alatt önállóan működő területért folyó fegyveres harc vasárnap indult el. A harcokban egyelőre az azeri veszteségek a jelentősebbek, mintegy 350-360 katonát, illetve 15 páncélozott járművet és több helikoptert és harci drónt vesztettek a Hegyi-karabahi Köztársaság erőivel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!