EU-csúcs: az Európai Parlament jogállami feltételekhez kötné az uniós pénzek kifizetését

2020. október 01. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődött csütörtök délután az Európai Tanács rendkívüli, kétnaposra tervezett brüsszeli ülése, mely főként a Törökországgal fennálló kapcsolatokra, a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzet áttekintésére fókuszál, de napirenden lesznek a belarusz válság kérdései is, írja az MTI.

Az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli azt mondta, hogy az EP nem blokkolja a következő hosszú távú uniós költségvetésről szóló megállapodást, de vannak követeléseik, amelyek az európai polgárok érdekeit szolgálják, ezért az EP felszólítja a német uniós elnökséget, hogy nyújtson be konstruktív javaslatokat azokkal a fő kérdésekkel kapcsolatban, mint a stratégiai programok jobb finanszírozása, az új saját bevételi források, továbbá az uniós pénzek kifizetésének jogállami feltételekhez kötése. „Ha van akarat, akkor hamar megállapodás születhet” – mondta Sassoli.

Alekszej Navalnij ügyében az elnök pártatlan nemzetközi vizsgálatra szólított fel Oroszországot a vegyi fegyverek terén tett nemzetközi kötelezettségvállalásainak megsértése miatt. A belarusz helyzetről azt mondta, hogy az EP mindent megtesz, hogy a belarusz nép demokráciáért folytatott harcát és az elnyomás áldozatait támogassa.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szerint Unió stabilitást akar elérni és kiszámíthatóságot vár a Földközi-tenger keleti medencéjében, emellett teljes szolidaritását fejezi ki Görögországgal és Ciprussal. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke érkezésekor azt mondta, hogy az Európai Unió el akarja kerülni a feszültség növekedését a Földközi-tenger keleti medencéjében, a török kapcsolatok tekintetében pedig konstruktív együttműködést kell elérni Ankarával.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy az EU és Anakara kapcsolata nagyon összetett, és az Európai Uniónak jelentős érdeke fűződik egy valóban konstruktív kapcsolat kialakításához Törökországgal. „Partnerek vagyunk a NATO-ban, és függünk egymástól a migráció tekintetében, az EU ugyanis támogatást ad Törökországnak a befogadott menekültek kezeléséhez” – mondta Merkel.

Kövess minket Facebookon is!