Örményország: Újabb két repülőt lőtt le Hegyi-Karabah hadserege

2020. október 1. – 18:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az örmény védelmi minisztérium bejelentette, hogy a szakadár Hegyi-Karabah hadserege lelőtt további két azeri repülőgépet. Arcrun Ovanniszján szóvivő Facebook-bejegyzése szerint a szakadárok ezt megelőzően lelőttek egy azeri repülőt, két helikoptert és hat drónt is csütörtökön.

Az azeri védelmi minisztérium álhírnek minősítette az örmény tárca tájékoztatását. A tárca közleménye szerint csütörtökön azeri repülőgépek nem is szálltak fel. A minisztérium közlése szerint az azeri hadsereg minden egyes repülőgépe „működőképes és harcra kész”, írja az MTI.

Az azeri tárca ezenkívül beszámolt arról is, hogy az azeri hadsereg az örmény erőkhöz tartozó légvédelmi eszközöket és rakéta-sorozatvetőket semmisített meg. A minisztérium szerint az örmény erők tüzérségi támadást hajtottak végre civil célpontok ellen a hegyi-karabahi Horadizban, több részlet azonban nem derült ki.

Rommá vált lakóház a város elleni örmény támadás után az azerbajdzsáni Tartarban 2020. szeptember 30-án.Fotó: MTI/EPA
Rommá vált lakóház a város elleni örmény támadás után az azerbajdzsáni Tartarban 2020. szeptember 30-án.Fotó: MTI/EPA

Susan Sztepanján örmény védelmi szóvivő eközben arról számolt be, hogy az azeri erők tüzérséggel támadtak egy Hegyi-Karabahba vezető utat Örményországban. A szóvivő elmondta, hogy a délután folyamán is folytatódtak a heves tüzérségi támadások Hegyi-Karabahban.

Az azeri főügyészség szerint 19-re nőtt azoknak az azerbajdzsáni civileknek a száma, akik a konfliktus újbóli kiéleződése óta életüket vesztették.

Hírügynökségi jelentések szerint az összecsapásokban megsebesült négy újságíró, két francia és két örmény. A brüsszeli EU-csúcson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy Párizs repülőgépet küld Hegyi-Karabahba, hogy hazaszállítsa a sebesült francia újságírókat.

Az örmény hatóságok korábban arról számoltak be hogy tüzérségi támadás ért négy újságírót azeri részről a hegyi-karabahi Martuni városában, köztük a Le Monde francia napilap két újságíróját, a 24news.am nevű örmény hírportál riporterét és az Armenia nevű televíziós csatorna operatőrét. Az egyik francia újságíró válságos állapotban van, őt a hegyi-karabahi Sztepanakert városában műtik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!