Merkel: Az átláthatóan működő társadalmak birkóznak meg legjobban a járvánnyal

2020. szeptember 30. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyitott és átláthatóan működő társadalmaknak van a legtöbb esélyük arra, hogy sikerrel megbirkózzanak a koronavírus-világjárvánnyal – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Hosszú távon azok a társadalmak emelkednek ki a legstabilabban a válságból, amelyek nyíltan és transzparens módon megnevezik a veszélyeket, (az emberek számára) elviselhetőnek tartják az igazságot és egyensúlyba hozzák a politika által meghatározott szabályokat a civiltársadalmi elfogadottsággal és együttműködéssel”.

A járvány miatt jelentős, csaknem 100 milliárd eurós államháztartási hiány keletkezik, amelyet hitelfelvétellel finanszíroznak. Viszont az utóbbi évek felelős, a hiány és az államadósság csökkentésére törekvő költségvetési politikája révén jövőre is Németországban lesz a legalacsonyabb – a kormány előrejelzése szerint 78 százalék körüli – a GDP arányában számolt államadósság a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7-csoportban.

A járvány fejlesztések felgyorsítására is ösztönöz, így az eddiginél jóval több erőt összpontosítanak a digitalizációra az állami intézmények és rendszerek működésében, például szolgálati laptopot kap minden tanár.

A csütörtökön kezdődő EU-csúcs témáival kapcsolatban elmondta, hogy a tervezett menekültügyi migrációs reform túlmutat önmagán, az ügy a tagországok közötti összetartás próbatétele. A migráció állandósuló kihívás, évtizedekig végigkíséri a közösséget, és a cselekvőképességét nagyban korlátozó tehertétel lesz, ha nem sikerül a kezelését közös alapra helyezni – mondta Merkel.

Angela Merkel a szövetségi Parlamentben, Berlinben, 2020. szeptember 30-án. Fotó: REUTERS / Hannibal Hanschke
Angela Merkel a szövetségi Parlamentben, Berlinben, 2020. szeptember 30-án. Fotó: REUTERS / Hannibal Hanschke

Ismételten felszólította a moszkvai vezetést, hogy gondoskodjon az ellenzéki Alekszej Navalnij elleni mérgezéses támadás átlátható feltárására. A fehéroroszországi válsággal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy meg kell kezdeni az ország jövőjéről szóló nemzeti párbeszédet, amelyet „nyugatról és keletről érkező befolyásolás nélkül” kell lefolytatni. Egyben megerősítette, hogy Németország nem fogadja el az elnökválasztás eredményét, elítéli a demokratikus intézményrendszer kiüresítését az ellenzékkel szembeni erőszakot, és bejelentette, hogy október elején hivatalában fogadja az ellenzék vezetőjét, Szvjatlana Cihanouszkaját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!