Meghalt a kuvaiti emír

2020. szeptember 29. – 16:18

frissítve

Meghalt a kuvaiti emír

Másolás

Vágólapra másolva

91 éves korában meghalt Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh kuvaiti emír – közölte a közel-keleti emírség állami televíziója kedden, írja az MTI.

Kuvaitban nem sokkal korábban megszakították a televíziós műsorokat és Korán-verseket játszottak be, ami gyakran annak a jele, hogy haláleset történt az Arab-öbölbeli állam uralkodóházában.

Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáht az Egyesült Államokban kezelték, amióta egy meg nem nevezett betegség miatt megműtötték júliusban. Szabáh 2006 óta állt az ország élén, azelőtt pedig több mint ötven éven át irányította az Egyesült Államokkal szövetséges emírség külpolitikáját.

zabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh 2019. március 31-én, Tunéziában. Fethi Belaid / POOL / AFP
zabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh 2019. március 31-én, Tunéziában. Fethi Belaid / POOL / AFP

Szabáht féltestvére, Navaf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh trónörökös követi Kuvait élén – jelentette be kedden késő délután a kuvaiti kormány. Az emírség vezetése egyben 40 napos gyászt hirdetett az országban, a közintézményeket három napra bezárják és félárbócra engedik a nemzeti zászlókat.

Marzuk Ali al-Ganim parlamenti házelnök szerint az új emírt szerdán fogják beiktatni. A kuvaiti alkotmány értelmében ugyan a trónörökös automatikusan követi tisztségében az elhunyt emírt, a teljes körű hatalmi jogosítványait csak a parlamentben tett eskü után szerzi meg.

A 83 éves Navaf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh korábban több kormányzati tisztséget is ellátott, a többi között a védelmi tárcát vezette 1990-ben, Szaddám Huszein néhai iraki diktátor Kuvait elleni agressziója idején. Később vezette a nemzeti gárdát, a belügyminisztériumot és a terrorizmus elleni ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztséget is ellátta. Négy fia és egy lánya van.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!