Fel akarta gyújtani a Charlie Hebdo volt épületét a párizsi támadó

2020. szeptember 29. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fel akarta gyújtani a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét a Mohamed-karikatúrák közlése miatt a négy nappal ezelőtti párizsi támadás gyanúsítottja – közölte keddi sajtótájékoztatóján Jean-Francois Ricard terrorelhárítási főügyész, írja az MTI.

Zaheer Hassan Mehmood pakisztáni gyanúsított beismerte, hogy korábban hazudott a személyazonosságáról, és valójában 25 éves, nem pedig 18, ahogy azt eredetileg állította – mondta az ügyész, aki emberölési kísérlet és terrorcselekmény gyanúja miatt kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását. Erről még kedden dönt az illetékes vizsgálóbíró.

A férfi múlt pénteken egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A szerkesztőség épületében gyilkolt meg két dzsihadista merénylő 2015 januárjában tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. A pénteki két sebesültet – egy férfit és egy nőt – kórházba szállították, életük nincs veszélyben.

A támadó az ügyész szerint eredetileg fel akarta gyújtani az épületet, miután azt hitte, hogy továbbra is ott működik a szatirikus lap. A gyanúsított a kihallgatásán azt mondta, hogy az elmúlt napokban pakisztáni videókat nézett a Mohamed-karikatúrák újraközléséről, ami óriási visszhangot váltott ki Pakisztánban, és emiatt bosszút akart állni a Charlie Hebdón.

A lap az újraközlést ahhoz időzítette, hogy szeptember 2-án elkezdődött a per a 2015-ös támadás feltételezett segítői, 14 vádlott ellen. A lap, amelynek szerkesztősége titkos helyen kezdett működni újra a 2015-ös terrormerényletet után, az elmúlt években folyamatosan fenyegetéseket kapott, azóta is, hogy nemrég újra megjelentette a Mohamed-karikatúrákat.

„Saját szavai szerint dühében döntött úgy, hogy megtámadja a Charlie Hebdót. Utánanézett, és a rue Nicolas-Appert-t azonosította a szerkesztőség címeként, arról nem tudott, hogy az újság a 2015-ös merénylet után elköltözött” – mondta az ügyész.

A pakisztáni férfi szeptember 18-án, 22-én és 24-én is terepszemlét végzett a helyszínen, a támadás reggelén az egyik párizsi elővárosban egy hentesbárdot, egy kalapácsot és három üveg lakkbenzint vásárolt. Az üzletek térfigyelő kamerái szerint egyedül.

„Az volt az eredeti elképzelése, hogy bemegy az újság irodájába, ha szükséges, a kalapács segítségével, és felgyújtja a benzines üvegekkel. Az épület elé érve azonban észrevette az áldozatait, akikről azt hitte, hogy a Charlie Hebdónál dolgoznak, és végül úgy döntött, hogy megtámadja őket” – mondta az ügyész.

A támadó egy szeptember 25-én rögzített, és az internetre feltöltött kétperces felvételen előzetesen vállalta a tettét, és elmondta, hogy bosszút akart állni a Charlie Hebdón, mert a lap szeptember 2-án újra közzétette azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt 2015 januárjában terrortámadás érte a lapot. A férfi ugyanakkor nem tartozott semmilyen terrorszervezethez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!