Lekapcsolnak egy független belarusz hírportált

2020. szeptember 29. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A minszki tájékoztatási minisztérium október 1-jétől december 30-ig felfüggesztette a Tut.by független belarusz hírportál működését – jelentette kedden a BelTA belarusz állami hírügynökség. Eközben kedden Nagy-Britannia és Kanada szankciókat rendelt el az elnök és több magas rangú belarusz vezető ellen, írja az MTI.

A hírportál augusztus 7-től szeptember 15-ig négy írásbeli figyelmeztetést kapott a sajtótörvény megsértése miatt. Az újságírók közölték, hogy megpróbálják folytatni a munkát.

Kedden Kanada és Nagy-Britannia beutazási tilalmat rendelt el Alekszandr Lukasenko elnök és több más magas rangú belarusz vezető ellen, és a bankszámláik befagyasztásáról is intézkedtek, azzal vádolva a kormányt, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást, és erőszakot alkalmaz a tüntetőkkel szemben.

A hatóságok a választás utáni megmozdulásokon több mint 12 ezer embert vettek őrizetbe. Az országot 26 éve irányító Lukasenko tagadja, hogy csalás történt volna. Az ellenzék jelentősebb vezetői vagy börtönben vagy száműzetésben vannak. A Tut.by működési engedélyének visszavonása után a választáson második helyen végzett Szvetlana Tyihanovszkaja kijelentette, hogy a kormány a mai napon dokumentálta, hogy megfosztja a belaruszokat az igazsághoz való jogtól.

Dominic Raab brit külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Lukasenkónak meg kell fizetnie az emberi jogokkal való visszaélések árát. Francois-Philippe Champagne kanadai külügyminiszter a Reutersnek azt mondta, úgy ítélték meg, hogy a belarusz nép pártjára kell állni, és a szolidaritás nem állhat itt meg. „Ez az első lépés. Folytatni fogjuk a tárgyalást nemzetközi partnereinkkel, hogy lássuk, mit tehetünk még, a helyzet függvényében további szankciók is elképzelhetők” – mondta Champagne.

A nyugati országok eddig igyekeztek óvatosan eljárni, hogy ne provokálják Moszkvát a belarusz demokráciapárti mozgalom iránti szimpátia kimutatásával, írja a Reuters. Emmanuel Macron francia elnök volt kedden az első nyugati nagyhatalom vezetője, aki találkozott a Litvániába menekített Tyihanovszkajával. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is készül szankciók elrendelésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!