Távoznia kell posztjáról a katalán elnöknek

2020. szeptember 28. – 18:56

frissítve

Távoznia kell posztjáról a katalán elnöknek

Másolás

Vágólapra másolva

Távoznia kell a katalán kormány éléről Quim Torra elnöknek, miután a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn másfél évre eltiltotta közhivatal betöltésétől.

A függetlenségi politikust azért ítélték el, mert nem tett eleget a központi választási bizottság (JEC) utasításának a 2019-es tavaszi parlamenti választások előtt, és többszöri felszólítás ellenére sem távolíttatta el a a középületekről a politikai szimbólumokat a kampányidőszakban. A választási bizottság szerint a 2017-ben bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképező sárga szalagok és transzparensekkel az elnök megsértette a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elvét.

Quim Torra-t tavaly decemberben marasztalta el az ügyben a katalán felsőbíróság, amellyel szemben a politikus fellebbezett. A legfelsőbb bíróság ezt a határozatott hagyta most helyben a bírói testület egyhangú döntésével.

A katalán elnök nemcsak politikai tisztségét veszti el, hanem 30 ezer eurós (10,9 millió forint) pénzbüntetést is fizetnie kell.

Az ítélet szerint Quim Torra „határozottan, ismételten, makacsul” ellenállt a választási bizottság rendelkezesinek, amely a választási folyamatok átláthatóságáért, tisztaságáért felelős kompetens alkotmányos szerv. Az elnök védője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a testületnek szerinte nem tartozik hatáskörébe a tartományi vezetők utasítása, így határozata illegális.

Quim Torra távozása után eddigi helyettese, Pére Aragonés veszi át ideiglenesen az immár csökkentett hatáskörű kormány irányítását, amíg a parlament új elnököt választ, vagy előrehozott választásokat rendeznek az autonóm tartományban.

Az elszakadáspárti politikus védője korábban arról is beszélt az MTI szerint, hogy kedvezőtlen ítélet esetén készek elmenni az Európai Bíróságra is. A katalán függetlenségpárti szimpatizánsok estére tüntetéseket szerveznek szerte Katalóniában, hogy így tiltakozzanak a legfelsőbb bíróság döntése ellen.

(Borítókép: Quim Torra katalán elnök a barcelonai legfelsőbb bíróság épülete előtt 2020. szeptember 28-án. MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!