Szlovénia vörös listára tette Budapestet és Győr-Moson-Sopron megyét

2020. szeptember 28. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vörös listára került Budapest és Győr-Moson-Sopron megye Szlovéniában.

Ezt a válságkabinet jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón. Szlovéniában kéthetente felülbírálja azon országok listáját, amelyek állampolgárai korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. A zöld, narancssárga, és vörös besorolású államokat az alapján határozzák meg, hogy százezer főre vetítve hány fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt két hétben.

Zöld listára kerül keddtől Ciprus, Finnország, Liechtenstein, Litvánia, Lengyelország, Ausztrália, Új-Zéland, Szerbia és Uruguay. Lekerült ugyanakkor róla, és narancssárga besorolást kap Olaszország, valamint Horvátország több, Szlovéniával határos megyéje.

Magyarországon kívül Ausztriában Bécset, valamint Tirol és Vorarlberg tartományt helyezték át a vörös listára.

A vörös besorolású országokból érkező állampolgárok számára korábban kötelező házi karantént írtak elő, amit nem lehetett negatív PCR-teszttel kiváltani.Hétfőtől azonban enyhítettek a beutazási szabályokon, és a vörös jelzésű országokból érkezők is elkerülhetik a kötelező hatósági karantént, amennyiben rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel. Az erről szóló kormányrendeletben vannak ugyanakkor könnyítések is.

Nem kell koronavírus-tesztet felmutatniuk a határ menti ingázóknak és kiküldött munkavállalóknak, a diplomatáknak, a fuvarozóknak, az üzleti útra érkezőknek, az átutazóknak – akik 12 órán belül elhagyják az országot –, valamint azoknak, akik orvosi ellátásért folyamodnak Szlovéniában.

Szlovéniában vasárnap 39-cel 5399-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A diagnosztizált betegek közül 79-en vannak kórházban, közülük kilencet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1639.

A járvány megjelenése óta 218 357 tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában 909-et, ezerrel kevesebbet, mint egy nappal korábban. Horvátországban egy nap alatt 48-cal nőtt és elérte a 16 841-et az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 190 új esetről számoltak be. Nem hunyt el senki, a járvány halálos áldozatainak száma így 272 maradt, 14 793-an viszont már meggyógyultak. Kórházban ápolnak 291 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1180, és 9057 ember van hatósági karanténban.

A járvány kezdete óta a valamivel több mint négymilliós országban 295 998 tesztet végeztek el, ebből 3029-et az elmúlt 24 órában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!