Spiegel: Merkel titokban meglátogatta Navalnijt

2020. szeptember 28. – 11:45

frissítve

Spiegel: Merkel titokban meglátogatta Navalnijt

Másolás

Vágólapra másolva

Angela Merkel német kancellár titokban meglátogatta Alekszej Navalnijt, amikor az orosz ellenzéki politikust Berlinben ápolták mérgezés miatt, jelentette hétfőn hírportálján a Der Spiegel. Angela Merkel a szövetségi kormány Alekszej Navalnij iránti szolidaritását fejezte ki a szokatlan gesztussal, áll a német hírmagazin beszámolójában, amely szerint a kancellár a kórházi kezelés idején naponta jelentést kért az orosz politikus állapotáról.

A Der Spiegel cikke szerint Navalnij állapotának folyamatos nyomon követése, illetve Merkel látogatása egyaránt azt jelezheti az együttérzés mellett, hogy a német kormány nem enged a Navalnij-ügyben, áll az MTI lapszemléjében.

Azt, hogy Merkel meglátogatta, Navalnij is megerősítette, sőt, hétfői Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy semmiféle titokzatosság nem volt a látogatásban, és megköszönte neki, hogy felkereste.

A Der Spiegel a beszámolójában kiemelte, hogy Angela Merkel röviddel a mérgezésről szóló első hírek után személyesen járt közben azért, hogy Alekszej Navalnijt Németországba szállíthassák gyógykezelésre. Megerősítette a jelentést Steffen Seibert kormányszóvivő is. Hétfői berlini tájékoztatóján kérdésre elmondta, hogy a látogatás nem titkos volt, hanem személyes. A német kormányfő „meglátogatott egy beteg embert”, akinek egészsége mérgezéses támadás miatt rendült meg. A látogatás időpontjáról, időtartamáról és a két politikus beszélgetésének tartalmáról nem közölt részleteket, hivatkozva arra, hogy személyes és bizalmas találkozás, és nem hivatalos program volt.

A német kormány közlése szerint a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Orvosai szeptember 7-én jelentették be, hogy javult Navalnij állapota, felébresztették a mesterséges kómából, és fokozatosan lekapcsolják a lélegeztetőgépről is. Egyelőre azt nem tudták megmondani, hogy milyen maradandó hatásai lehetnek a mérgezésnek, de Navalnij szeptember 15-én már a kórházi ágyáról családjával közös képet posztolt, és egy német ügyésszel is beszélt már arról, mire emlékszik. Azóta arról is raktak ki képet, ahogy az orosz politikus már egyedül lépcsőzik.

Navalnij kollégái szerint Putyin megrendelésére mérgezték meg az ellenzéki politikust, a nemzetközi bírálatokkal is szembenéző orosz felső vezetés viszont tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Angela Merkel német kancellár gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést, Navalnij pedig egy blogposztban szeptember 21-én bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem indítottak büntetőeljárást az ügyben.

A következő napok döntő jelentőségűek lehetnek a Navalnij-ügyben, mert a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) lezárja vizsgálatát.

(Borítókép: A Németországban ápolt Alekszej Navalnij. Fotó: Instagram @navalny)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!