Magyar polgármester lesz Marosvásárhelyen

2020. szeptember 28. – 08:28

frissítve

Magyar polgármester lesz Marosvásárhelyen

Másolás

Vágólapra másolva

Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást a független jelölt kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint.

Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak. Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték, jelentette hétfő hajnalban az MTI.

Soós egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe, mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatta.

A magyar jelölt elmondta, hogy nemzetiségtől függetlenül minden marosvásárhelyi polgármestere szeretne lenni, és nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a marosvásárhelyiek arattak történelmi győzelmet „a korrupció és a keresztapák felett”. Szerinte a város lakosai nem engedtek az etnikai megosztásnak és a gyűlöletszításnak, nem ijedtek meg az uszítástól, hanem a változásra szavaztak.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke bizakodva nyilatkozott hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a választási eredményeket látva. Kiemelte, hogy Marosvásárhely mellett Gyergyószentmiklóson és Szászrégenen is magyar polgármester lesz, ahogy Szatmárnémetit is sikerült megőrizniük.

A Transindex éjfélkor összesített részeredményei alapján legalább 96 településen lesz RMDSZ-es magyar polgármester. Ugyan a párt eredetileg 200 polgármesteri hely megszerzését tervezte, de Kelemen szerint még így is bizakodhatnak a december 6-i parlamenti választások előtt, ahol az erős önkormányzati jelenléthez, hozzá kell tenni az erős parlamenti frakciót is, mert így lesz teljes a kép.

Az Agerpres hírügynökség párhuzamos szavazatszámláláson alapuló, illetve hivatalos részeredményeket közlő hétfő hajnali jelentéseiből később az is kiderült, hogy négy erdélyi megyét vezethet az elkövetkező ciklusban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott tanácselnök. A székelyföldi Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor szerzett újabb elnöki mandátumot a szavazatok elsöprő többségével. Sikerült újráznia Szatmár megyében Pataki Csabának és Maros megyében Péter Ferencnek is.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által végzett párhuzamos szavazatszámlálás részleges eredményei szerint Péter Ferenc behozhatatlan előnyre tett szert Maros megyében. Szatmár megyében a szavazóközpontok 96 százalékának az adatait dolgozták fel. A hivatalos részeredmény szerint Pataki Csaba több mint 50 ezer szavazatot kapott, míg az utána következő liberális jelölt csak 35 ezret.

Az RMDSZ Bihar megyében veszítette el a tanácselnöki tisztséget, melyet a következő négy évben a liberális Ilie Bolojan tölthet be.

Kocsmahitel miatt nem tudtak szavazni

A romániai helyhatósági választásokon a választás kimenetelét befolyásoló bűncselekmények, súlyos szabálysértések nem történtek, de több mint hétszáz rendellenességről érkezett bejelentés a rendőrséghez, a román média pedig több szokatlan esetről is beszámolt.

Brassóban egy szolgálatot teljesítő csendőr figyelmeztető lövést adott le az egyik szavazókörnél, amikor egy feldúlt szavazó ráuszította a kutyáját, a Brassó megyei Ürmösön pedig 90 helybéli nem szavazhatott, mivel hitelre vásároltak a helyi kocsmában, ahol a szokás szerint az adósság törlesztéséig visszatartják a személyi igazolványokat.

Kézdivásárhelyen egy választót 1800 lejre (135 ezer forint) bírságoltak, amiért felszólítás ellenére sem volt hajlandó védőmaszkot viselni a szavazóhelyiségben, Temes megyében pedig a koronavírus miatt karantén alatt álló szavazók számoltak be arról, hogy az igénylés ellenére nem érkezett meg hozzájuk a mozgó urna.

Az amerikai rakétaelhárító-rendszer romániai bázisát befogadó olténiai Deveselun annak ellenére választották újra a leadott voksok több mint kétharmadával a szociáldemokrata Ion Aliman polgármestert, hogy a jelölt tíz napja koronavírus-fertőzés miatt elhunyt.

(Borítókép: Soós Zoltán független polgármesterjelölt, mielőtt leadja szavazatát a marosvásárhelyi 63-as szavazókörzetben 2020. szeptember 27-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!