Macron felszólította Moszkvát, hogy tisztázzák Alekszej Navalnij megmérgezésének ügyét

2020. szeptember 28. – 21:15

frissítve

Macron felszólította Moszkvát, hogy tisztázzák Alekszej Navalnij megmérgezésének ügyét

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai béke érdekében együttműködést szorgalmazott az Európai Unió és Oroszország között Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Vilniusban, írja az MTI.

„Nézetünk szerint, ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal” – mondta Macron a litván elnökkel, Gintanas Nausedával közösen tartott sajtótájékoztatóján, annak ellenére, hogy több uniós kollégája is Moszkvával kapcsolatos álláspontja felülvizsgálatára kérte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése miatt.

Ugyanakkor a francia elnök felszólította Oroszországot, hogy tisztázza Navalnij megmérgezésének ügyét, ellenkező esetben nemzetközi következményekkel kell számolniuk.

„Ez egy világos gyilkossági kísérlet, amelyet orosz földön követtek el egy orosz ellenzéki vezető ellen egy Oroszországban gyártott vegyifegyverrel. Ezért Oroszországon a sor, hogy magyarázattal szolgáljon”– mondta a francia államfő, aki szerint a nemzetközi közösségnek kell majd döntést hoznia a következményekről a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálatához Oroszország által rendelkezésre bocsátott – vagy éppenséggel nem bocsátott – információk alapján.

Macron beszélt a belarusz helyzetről is. Mielőbbi szankciókat sürgetett a vitatott körülmények között hatodik mandátumát megszerző Aljakszandr Lukasenko elnök kormányzata ellen, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) részvételét javasolta a közvetítésben.

„Egyetértettünk abban, hogy az Európai Uniónak minél előbb be kell vezetnie az előterjesztett szankciókat. Ha a diktátor nem akarja átadni a hatalmat, akkor a szankciók nyelvén kell vele tárgyalni” – mondta Gintanas Nauseda litván elnök.

(Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök 2020. szeptember 27-én, Vilniusban. Ludovic Marin / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!