A Discovery csatorna talált új bizonyítékot az 1994-ben elsüllyedt Estonia komp ügyében

2020. szeptember 28. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új vizsgálat indul az Estonia komphajó 1994-es balesete ügyében, miután a Discovery ismeretterjesztő televízió forgatócsoportja felfedezett a hajótestben egy négyméteres léket, amelyről korábban nem tudtak.

Az új műszaki vizsgálatot Jüri Ratas észt kormányfő jelentette be, de csatlakozott hozzá a finn, a svéd és az észt külügyminisztérium is. A vizsgálat kiterjed majd víz alatti kutatásra is, mert szeretnék, hogy kiderüljön az igazság az 1994. szeptember 28-i balesetről, amelyben 852-en vesztették életüket.

A Discovery tévécsatorna a minap jelentette be, hogy az Estonia balesetéről készült új ötrészes sorozatában olyan, eddig nem ismert dolgokról lesz szó, amelyek minden megváltoztatnak. A forgatócsoport víz alatti robotok segítségével a hajótestben egy négyméteres léket fedezett fel, amelyet részben eltakar a tengerfenék. A vizsgálatban eddig részt vevő szakértők cáfolták, hogy létezne ilyen lék a roncsban.

A Tallinn és Stockholm között közlekedő komphajó roncsa máig a Balti-tenger fenekén fekszik. A szerencsétlenség okáról különféle találgatások láttak napvilágot, és máig fel-felbukkannak különféle magyarázatok. A balesetet vizsgáló bizottság hivatalos jelentésében az szerepelt, hogy a komp azért süllyedt el, mert a viharban leszakadt a hajóorr, és víz tódult a hajótestbe.

A tragédia a múlt XX. század egyik legsúlyosabb hajószerencsétlensége volt, írja az MTI.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!