793 millió forintra büntették Ausztrália legnagyobb vidámparkját négy vendég halála miatt

2020. szeptember 28. – 11:06

793 millió forintra büntették Ausztrália legnagyobb vidámparkját négy vendég halála miatt

Másolás

Vágólapra másolva

3,6 millió ausztrál dollárra, vagyis nagyjából 793 millió forintra büntették meg Ausztrália legnagyobb vidámparkját egy 2016-os, négy vendég halálát okozó baleset miatt. A tragikus baleset a Thunder River Rapids nevű, gyors folyású, zuhatagos folyót imitáló attrakción történt a Dreamworld vidámparkban. A csónaktúrát családoknak ajánlották. A balesetben két csónak ütközött egymásnak. Négy felnőtt, két férfi és két nő életét vesztette. Az áldozatok mind Ausztráliában éltek, de egyikük új-zélandi állampolgár volt. A szerencsétlenséget egy 10 és egy 12 éves gyerek élte túl, idézte fel az MTI.

A hétfői ítélethozatalkor az Ardent Leisure vállalat vezető tanácsadója, Bruce Hodgkinson bocsánatot kért a halálos balesetben elhunytak családtagjaitól. Az eljárásban a vállalat elismerte felelősségét a tragikus balesetért.

A cég ellen a nem biztonságos működtetés, a nem megfelelő felügyelet és a személyzet mentésre való megfelelő kiképzésének elmulasztása miatt emeltek vádat. Az ügyben a cég minden vádpontban elismerte bűnösségét, de a maximálisan kiszabható – vádpontonként egyaránt 1,5 millió dollár – büntetés helyett végül csak 3,6 millió dolláros büntetést kaptak.

A vizsgálat kiderítette, hogy a vidámpark biztonsági rendszerei kezdetlegesek és ijesztően igénytelenek voltak. Hodgkinson a bíróságon kifejtette, hogy az Ardent Leisure elismeri a felelősségét a tragédiáért és azóta minden szükséges lépést megtett, hogy a vidámpark működése biztonságos legyen.

Az áldozatok hozzátartozói és mások külön indítottak jogi eljárást az Ardenthez tartozó Dreamworld vidámpark ellen, amelyben a baleset történt.

(Borítókép: Mentőegységek egy baleset helyszínén, az ausztráliai Queensland állambeli Coomerában üzemeltetett Dreamworld élményparkban 2016. október 25-én. Fotó: Scott Bailey MTI / EPA / AA)