793 millió forintra büntették Ausztrália legnagyobb vidámparkját négy vendég halála miatt

2020. szeptember 28. – 11:06

frissítve

793 millió forintra büntették Ausztrália legnagyobb vidámparkját négy vendég halála miatt

Másolás

Vágólapra másolva

3,6 millió ausztrál dollárra, vagyis nagyjából 793 millió forintra büntették meg Ausztrália legnagyobb vidámparkját egy 2016-os, négy vendég halálát okozó baleset miatt. A tragikus baleset a Thunder River Rapids nevű, gyors folyású, zuhatagos folyót imitáló attrakción történt a Dreamworld vidámparkban. A csónaktúrát családoknak ajánlották. A balesetben két csónak ütközött egymásnak. Négy felnőtt, két férfi és két nő életét vesztette. Az áldozatok mind Ausztráliában éltek, de egyikük új-zélandi állampolgár volt. A szerencsétlenséget egy 10 és egy 12 éves gyerek élte túl, idézte fel az MTI.

A hétfői ítélethozatalkor az Ardent Leisure vállalat vezető tanácsadója, Bruce Hodgkinson bocsánatot kért a halálos balesetben elhunytak családtagjaitól. Az eljárásban a vállalat elismerte felelősségét a tragikus balesetért.

A cég ellen a nem biztonságos működtetés, a nem megfelelő felügyelet és a személyzet mentésre való megfelelő kiképzésének elmulasztása miatt emeltek vádat. Az ügyben a cég minden vádpontban elismerte bűnösségét, de a maximálisan kiszabható – vádpontonként egyaránt 1,5 millió dollár – büntetés helyett végül csak 3,6 millió dolláros büntetést kaptak.

A vizsgálat kiderítette, hogy a vidámpark biztonsági rendszerei kezdetlegesek és ijesztően igénytelenek voltak. Hodgkinson a bíróságon kifejtette, hogy az Ardent Leisure elismeri a felelősségét a tragédiáért és azóta minden szükséges lépést megtett, hogy a vidámpark működése biztonságos legyen.

Az áldozatok hozzátartozói és mások külön indítottak jogi eljárást az Ardenthez tartozó Dreamworld vidámpark ellen, amelyben a baleset történt.

(Borítókép: Mentőegységek egy baleset helyszínén, az ausztráliai Queensland állambeli Coomerában üzemeltetett Dreamworld élményparkban 2016. október 25-én. Fotó: Scott Bailey MTI / EPA / AA)

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!