Trump még a választás előtt kinevezné Ginsburg utódját

2020. szeptember 26. – 16:11

frissítve

Trump még a választás előtt kinevezné Ginsburg utódját

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai elnök a republikánusok támogatását élvező Amy Coney Barrettet jelölte a szeptember 18-én elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére a Legfelsőbb Bíróságban, és még a november elején esedékes elnökválasztás előtt át is tolná a Szenátuson a döntést – írja a New York Times.

Az ügyre rálátó anonim források szerint Trump szombaton tervezi bejelenteni a döntését, melyet azután hozott meg, hogy a héten a Fehér Házban lezajlott találkozón meg volt elégedve Barrett-tel. A bírónő kinevezését a vezető republikánus politikusok is támogatják, Trumpnak állítólag azt mondták, hogy ő lehet a Legfelsőbb Bíróság konzervatív szárnyát erősítő, 2016-ban elhunyt Antonin Scalia női változata, különösen mert bojtárkodott is alatta.

Jelen állás szerint a legtöbb forrás egyetért abban, hogy Barrett az egyértelmű befutó a posztra, és azt is tudni lehet, hogy Trump senki mással nem beszélt ezzel kapcsolatban. Azt ugyanakkor a tanácsadói is kiemelik, hogy az elnök ilyen esetekben is hajlamos meggondolni magát. Ha valóban Barrett kerül Ginsburg helyére, az teljesen felforgathatja a Legfelsőbb Bíróság ideológiai összetételét, és mivel Trump még a választás előtt kikényszerítené a szenátusi döntést a kérdésben, alighanem heves és ritkán látott küzdelemre lehet majd számítani.

(Cover: AFP Photo /University of Notre Dame/Julian Velasco)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!