Hatvan embert bevihettek a minszki tüntetésről

2020. szeptember 26. – 19:56

frissítve

Hatvan embert bevihettek a minszki tüntetésről

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz nő kezdte meg szombaton a belarusz fővárosban a megígért hétvégi kormányellenes tüntetéssorozatot, a rendőrség többeket őrizetbe vett közülük.

A rendőrség nagy létszámmal várta a tüntetőket Minszk központjában, a közelben rabszállító autók várakoztak. A Viaszna emberi jogi szervezet szerint legalább hatvan embert őrizetbe vettek és elszállítottak, többeket közülük még azelőtt, hogy eljutottak volna a demonstráció helyszínére. De a szervezet azt állítja, hogy olyan járókelőket is elvittek bevásárlóközpontok elől az egyenruhás rendőrök, akik nem akartak tüntetni, sőt, utcai zenészeket is aluljárókból, írja az MTI.

Minden hétvégén tömegek vonulnak utcára augusztus 9-e óta. A tiltakozási hullám azután indult Belaruszban, hogy a posztszovjet országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko hatodszor is megnyerte 80 százalék feletti eredménnyel a vitatható tisztaságú elnökválasztást.

Ellentétben a korábbi választási győzelmek utáni tiltakozással, a tüntetések nem csak Minszkre korlátozódtak, a százezret is meghaladó felvonulások lendülete azután sem tört meg, hogy a kemény rendőri fellépés nyomán hivatalosan hárman – nem hivatalosan akár többtucatnyian – meghaltak, több ezer embert előállítottak.

Az ellenzék szerint a választásokat valójában Szvetlana Tyihanovszkaja nyerte, ilyen értelmű nyilatkozatot tett az EU is. Lukasenko néhány napnyi bizonytalankodás után ismét erővel próbálja elnyomni a tiltakozást: az ellenzéki politikusokat őrizetbe vetette vagy külföldre kényszerítette. Moszkva rövid kivárás után lényegében kiállt Lukasenko mellett, bízva abban, hogy az Oroszország és Belarusz valódi integrációját eddig lényegében elkerülő minszki vezetés kénytelen lesz engedményeket tenni ebben az irányban.

Lukasenkót szerdán, a jogszabályok által előírt időpontnál korábban, zárt ajtók mögött beiktattak hivatalába.

A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre, már több mint 7000 embert vettek őrizetbe.

A vasárnapra tervezett tömegtüntetésen a tervek szerint az ellenzék jelképesen beiktatja elnöknek Tyihanovszkaját. Az eseményre százezer embert várnak.

(Borítókép: TUT.BY / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!