Az űrből is szavaznak majd az amerikai elnökválasztáson

2020. szeptember 26. – 13:34

frissítve

Az űrből is szavaznak majd az amerikai elnökválasztáson

Másolás

Vágólapra másolva

Az űrből is érkezik majd szavazat a novemberi amerikai elnökválasztásra, Kate Rubins amerikai űrhajós ugyanis nagyjából 400 km-es magasságból, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről voksol majd, jelentette az AP hírügynökség.

Rubins a nem mindennapi szavazási módjával másokat is arra szeretne ösztönözni, hogy fejezzék ki a véleményüket, és vegyenek részt a szavazáson, mert ha neki az űrből sikerülni fog, akkor más is képes erre a földről.

Rubins űrbéli szavazata egyébként teljesen jogszerű lesz, de csak annak köszönhetően, hogy texasi származású, ebben az államban ugyanis 1997 óta lehetőséget adnak erre a törvények, amennyiben olyan helyzet állna elő, hogy valakinek az űrből kellene szavaznia.

Az 1997-es törvénymódosításban a földön kívüli szavazás procedúráját is leírták: a földi irányítóközpont egy titkosított emailben küldi majd meg Rubinsnak a szavazólapot, amelyet kitöltés után a jegyzőhöz kerül.

Rubins, akinek 2016-ban elsőként sikerült teljes DNS-dekódolást végeznie az űrben, nem először szavaz novemberben az űrből, ő és Shane Kimbrough 2016-ban szintén a Nemzetközi Űrállomásról voksoltak. Rubins a tervek szerint október közepén tér majd vissza az ISS-re, ahol fél évet tölt majd.

November 3-án elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban, a republikánus Donald Trump kihívója a demokrata Joe Biden volt alelnök. A koronavírus-járvány miatt mindkét párt rendhagyó, a demokratáknál teljesen virtuális elnökjelölő konvenciót tartott augusztusban, ezeken szavazták meg hivatalosan is az elnökjelölteket. Biden az indiai-jamaicai származású Kamala Harris kaliforniai szenátort választotta alelnökjelöltjévé.

Az országos felmérésekben a RealClearPolitics összesítése szerint 6,5 százalékpontos Biden előnye, nagyobb, mint négy éve Hillary Clintoné volt, de a választás a csatatérállamokban dől el, a fogadóirodáknál pedig szeptemberre szorosabb lett az állás, mint a megelőző hónapokban. A legmegbízhatóbb modellel dolgozó FiveThirtyEight szimulációja szerint 100 esetből 77-ben Biden, 23-ban Trump győzne.

A koronavírus-járvány, a faji diszkriminációt középpontba állító tüntetések közepette a kampány az utolsó két hónapban pörög fel igazán, szeptember 29-én jön az első tévévita is. Szeptemberben egymás után jelentek meg Trumpról szóló könyvek, ezek mellett ilyen ügyek határozták meg a kampányt: a The Atlantic arról írt négy névtelen forrás alapján, hogy Trump korábban becsmérlően beszélt az elesett amerikai katonákról és veteránokról, amit az elnök fake news-nak minősített. A járványkezelésére magának csillagos ötöst adó Trump arra is utalt, hogy akár már az elnökválasztás előtt forgalomba kerülhet az első Covid-vakcina az Egyesült Államokban, Biden szakértőkre hivatkozva azonban ezt vitatta.

via Gizmodo

(Borítókép: Kate Rubins amerikai űrhajós. Fotó: Andrey Shelepin / Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!