A Charlie Hebdón akart bosszút állni a párizsi támadás fő gyanúsítottja

2020. szeptember 26. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tettének okait maga a pakisztáni születésű, 18 éves férfi mondta el a kihallgatása közben



Pénteken egy férfi hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztőségének közelében. A két sebesült – egy férfit és egy nőt – élete nincs veszélyben, jelenleg kórházi ápolást kapnak.

A feltételezett pénteki elkövetőt a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája. A 18 éves, pakisztáni születésű férfi három évvel ezelőtt érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt, de figyelmeztetés után elengedték.

A fő gyanúsított szombati kihallgatásán vállalta tettét, és elmondta, hogy bosszút akart állni a Charlie Hebdón, mert a lap szeptember 2-án újra közzétette azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt érte terrortámadás a lapot 2015 januárjában.

A lap, amelynek szerkesztősége titkos helyen kezdett működni újra a 2015-ös terrormerényletet követően, az elmúlt években folyamatosan fenyegetéseket kapott, azóta is, hogy nemrég újra megjelentette az inkriminált karikatúrákat. A mostani támadó azt hitte, hogy a Charlie Hebdo még mindig a régi helyén működik.

A szóban forgó 12 Mohamed-gúnyrajz eredetileg a Jyllands-Posten című dán napilapban jelent meg 2005. szeptember 30-án, a Charlie Hebdo egy évvel később közölte őket először. A lap szerkesztőségét a fenyegetések mellett egyszer fel is gyújtották, majd 2015. január 7-én követte el két francia dzsihadista a 12 emberéletet követelő terrortámadást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!