„Rég villanyozott fel ennyire az újságírás, mint ezekben a napokban”

2022. május 10. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új kollégákkal bővült a Telex! Leigazoltuk az Elle Magyarország volt főszerkesztőjét és főszerkesztő-helyettesét, és csatlakozott hozzánk a 444-től Sarkadi Zsolt.

Liptai Lívia 13 éven át volt az Elle Magyarország főszerkesztője. Helyi tévéknél kezdte, majd híradózott, riportíróként került az Elle magazinhoz, ahová változatos témákban, a roma lányok helyzetétől kezdve a hajléktalanszállókon élő nőkön át a New York-i paparazzók mindennapjaiig készített anyagokat. Később vezetésével a lap minden évben egy, a sablonoktól merészen eltérő címlappal jelentkezett. Az Elle volt az első a hazai divatlapok között, melynek címlapján smink nélküli, plus size, kerekesszékes és transznemű modell szerepelt. Tavaly, a melegellenes törvényre reagálva a magazin három különböző címlappal jelent meg, egy heteró és két azonos nemű párt bemutatva. 2022 elején távozott az Elle magazin éléről „a megváltozott médiapiaci szokások miatt”.

Patakfalvi Dóra a pályáját szegedi egyetemistaként a Délmagyarország gyakornoki programjában kezdte, majd a Hamu és Gyémánt Kiadó több lapjának szerkesztője és három éven át az azonos nevű magazin főszerkesztője volt. A magyar Elle-nél olvasószerkesztőként, később főszerkesztő-helyettesként dolgozott, hat éven keresztül ő jegyezte szerzőként a kultúrarovat anyagait és a magazin nagyinterjúit. A lapnál a főszerkesztő távozása után mondott fel.

A Telexnél két fő fókuszuk lesz: nők és közélet, valamint életmód témában írnak majd. Szocioriportokat, a nők helyzetéről szóló mélyebb elemzéseket, nagyinterjúkat egyaránt készítenek majd. Az életmódrovatban pedig olyan klasszikusan nőinek gondolt témákkal is foglalkozni fognak, mint a divat és szépségápolás, de mélyebb, társadalmi, kulturális kontextusba ágyazva.

Át is adjuk a szót nekik: „Meggyőződésünk, hogy a közéleti témák iránt sokkal nagyobb arányban érdeklődnek a nők annál, mint amire, mondjuk, a friss kormánypárti frakciófotó alapján következtethetnénk. A nők is szavaznak, gazdasági döntéseket hoznak, társadalmi trendek alakítói és részesei egyben. Épp ezért kell, hogy hangsúlyosabb szerepet kapjanak a női szempontból is meghatározó közéleti témák és aktualitás események. Túl a kliséken és a sztereotípiákon olyan tartalmat szeretnénk napról napra nyújtani, ami merész, szabad és bátor hangnemben szól a nőkhöz és férfiakhoz egyaránt. Legyen szó a nők munkaerőpiaci helyzetéről, abortuszról, kiégésről vagy akár Orbán Viktor nadrágjáról.”

És hogy miért a Telex?

„A történetünk bizonyos szempontból hasonló, az értékrendünk pedig megegyezik. A Telex nemcsak egy online újság, hanem egy olyan brand, amely a függetlenséget, megbízhatóságot és a minőséget képviseli.”

Sarkadi Zsolt pedig ezt mondja magáról: „2009-ben kezdtem el a közigazgatásban dolgozni, és fél év szófiai kitérőt leszámítva a kultúráért felelős államtitkárságon is maradtam 2013-ig, amikor a hungarikumtörvény végrehajtási rendeletének előkészítése annyira kiborított, hogy ráírtam Gazda Albertre a Tumblren, hogy nem lehetnék-e újságíró az Origónál, ő meg mondta, hogy de. Ott először gazdasági, aztán polrovatos voltam, amíg Lázár János szét nem verte az újságot. Azután a 444-nél dolgoztam nyolc évig, cikkeket írtam és videókat készítettem politikáról, gazdaságról, mezőgazdaságról, éghajlatváltozásról, pszichológiáról, irodalomról, történelemről, bűnügyekről és egy csomó minden másról, talán rövidebb lenne az a lista, ami az olyan témákat sorolja fel, amikkel soha nem kellett foglalkoznom. Kaptam mindenféle díjat, és az utóbbi években szerkesztettem is, meg különféle tartalmi és operatív projekteket koordináltam, ilyenkor néha összevesztem pár kollégámmal (de idővel mindig kibékültem velük). Írtam egy novelláskötetet is, sokak szerint egész jó lett.

A Telexnél szeretnék írni, szerkeszteni és videózni is. Vannak nagyobb anyagokról szóló projektötleteim, remélem, meg fogom tudni találni a termékeny egyensúlyt ezek és a napi pörgés között, mert utóbbi szintén nagyon vonz, tavaly ugyanis inkább nagy projekteket vittem a 444-nél, és már kezdtem elszokni a napi, kétnapi cikkleadástól. Várom a közös munkát mindenkivel, tök izgatott vagyok, rég villanyozott fel ennyire az újságírás, mint ezekben a napokban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!