Albumban a 20. század: Fortepan-kötet készült kollégánk ötlete nyomán

2021. október 1. – 04:53

frissítve

Albumban a 20. század: Fortepan-kötet készült kollégánk ötlete nyomán
Fotó: Villányi Csaba

Másolás

Vágólapra másolva

Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból címmel és alcímmel jelent meg munkatársunk, Barakonyi Szabolcs válogatásában egy, a Fortepan hatalmas képanyagából válogató, 333 fotót bemutató 690 oldalas album. A Fortepan fényképgyűjtemény egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, amelyben mostanra már mintegy 155 ezer archív fénykép található. Ebből a hatalmas alapanyagból többévnyi munkával válogatta ki a kötet fotóit Szabolcs.

„Éveken át az összes szabadidőmet ezzel töltöttem, plusz ezen dolgoztam tavaly ősszel, miután távoztunk az Index szerkesztőségéből” – mondta az albumról Szabolcs. Hogy hogyan jött az album ötlete? „Rájöttem a Fortepan gyűjtemény egyik lehetséges megoldókulcsára. Eldöntöttem, hogy úgy fogok foglalkozni a Fortepannal, ahogy eddig senki sem – bezárkózom a képekkel, és az elejétől végignézem őket.” Szerinte a Fortepan a 20. század kollektív emlékezetének lenyomata, és a kötet összeállításakor úgy kezelte a képgyűjteményt, mintha egyetlen olyan magyar ember emlékezetéé volna, aki átélte az egész huszadik századot.

A magánkiadásban megjelent, különleges, dupla gerincű album – amit a dupla gerinc miatt oldalpárok helyett hármas oldalegységek alkotnak – október 10-ig a Budapesti Őszi Fesztivál keretében csak az Írók Boltjában vásárolható meg. A kötethez kapcsolódik egy, a bolt kirakatában megvalósuló egyedi installáció, aminek célja a közvetlen kapcsolat megteremtése a közönség és a művészi értékű privát fotográfiák között. A kötetben közreműködött az ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs mellett a könyvterv kreatív koncepcióját készítő Salát Zalán Péter, továbbá szerkesztőként Szilágyi Róza Tekla. Olvasható a könyvben egy interjú, amit a kiadó Simó György készített a Fortepant alapító Tamási Miklóssal, továbbá töredékek a régi Index Fortepan-rovatában megjelent szövegekből, a könyv bevezetőjét Enyedi Ildikó írta.

Barakonyi Szabolcs 1997-ben végzett fotó szakon, 2003-tól a régi Indexben volt a munkatársunk előbb fotóriporterként, később a fotó- és képszerkesztő rovat vezetőjeként. Tavaly nyáron a szerkesztőség tagjaival együtt ő is távozott onnan, jelenleg a Telex állandó munkatársa. Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat kapott 2006-ban, egy évvel később Photo Folio Gallery & Review Laureate, Rencontres d'Arles-díjazott lett, 2011-ben elnyerte az NKA André Kertész-díját. Kösz, jól! című albuma 2016-ban jelent meg.

Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból; Barakonyi Szabolcs válogatásában
Magánkiadás, 2021, 34 990 Ft

Fotó: Villányi Csaba
Fotó: Villányi Csaba
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!