Rangos nemzetközi díjat nyert a Telex

2021. február 25. – 18:32

frissítve

Rangos nemzetközi díjat nyert a Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex kapta az idei #AllForJan-díjat. A Ján Kuciak emlékére létrehozott nemzetközi elismeréssel a lap munkatársainak sajtószabadság melletti kiállását és az elmúlt hónapok munkáját értékelték. A díjat csütörtökön Munk Veronika, a lap főszerkesztője vehette át a European Magazine Media Association (EMMA) és a European Newspaper Publishers’ Association (ENPA) által szervezett konferencián, a Media for Freedom Summiton.

A díjat minden évben azok a közép-kelet-európai újságírók nyerhetik el, akik a szakmai munkájuk során hűek maradnak olyan értékekhez, mint a nyitottság vagy a bátorság, és kompromisszumok nélkül számolnak be a fontos társadalmi témákról.

Munk Veronika szerint az elmúlt hat hónap az egész Telex-csapatnak intenzív és érzelmileg megterhelő volt, de ez a díj is annak a megerősítése, hogy érdemes kiállni alapvető újságírói értékeink mellett. Bár a híroldal még csak négy hónapos, a napi ötszázezres olvasószám mutatja, mekkora szükség van a tényalapú újságírásra Magyarországon.

A több százezres olvasótábor és a nemzetközi zsűri után talán a magyar kormány is meghallja majd a hangunkat, mondta köszönőbeszédében a főszerkesztő, aki szerint a lapot jelentős társadalmi hatása és olvasóközönsége ellenére a kormányzati szereplők leginkább ignorálni próbálnak, megkereséseinkre, kérdéseinkre nem válaszolnak.

„A közönségünk egyre nagyobb, és elkötelezettek vagyunk a tényalapú, pártatlan újságírás mellett, amit a következő évtizedekben is folytatni szeretnénk” – mondta Munk Veronika, aki szerint ez a díj minden támogatónknak szól, nekik köszönjük, mert ez közös történetünk.

„Az újságírás akkor sikeres, ha az emberek bíznak benne, különösen olyan időkben, amelyek nem szeretik a valóságot és a tényeket. A Telex.hu munkatársai rendkívül fontos szerepet játszanak hazájukban. Az általunk odaítélt díj ötvözi munkájuk magas színvonalát és felelősségüket abban, hogy olyan médiumot működtessenek, ami az igazságosság, a tények, a szabadság és a demokrácia oldalán áll” – mondta Peter Bárdy, a zsűri elnöke és az Aktuality.sk főszerkesztője.

A díjat, amelyet a Ringier Axel Springer Media alapított, második alkalommal osztják ki kelet-közép-európai újságírók között. Tavaly Tomasz és Marek Sekielskit díjazták „Ne mondd el senkinek” című, lengyelországi pedofilbotrányokat feldolgozó dokumentumfilmjükért.

Idén a zsűri tagja volt Lech Wałęsa Nobel-békedíjas lengyel politikus, a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom egyik alapítója, volt lengyel államfő, Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, Mark Dekan, a Ringier Axel Springer Media AG CEO-ja, Iveta Radičová szlovák szociológus, politikus, Szlovákia korábbiminiszterelnöke, Valdo Lehari Jr., az ENPA elnöke és Bárdy Péter, az Aktuality.sk szlovák oldal főszerkesztője.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és menyasszonyát 2018-ban gyilkolták meg, tényfeltáró cikkében, amelyet már nem tudott befejezni, arról írt, hogy a’Ndrangheta nevű befolyásos olasz maffiaszervezet hogyan hálózta be Szlovákiát, és üzleti kapcsolatai hogyan érték el a nagyobbik kormánypárt politikusait.

A Telex története közös a támogatókkal, így ezt a díjat elsősorban nekik köszönjük! Ha ön is fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!