Mesterségesen létrehozott koronavírus-mutáns miatt támadták a Bostoni Egyetemet

2022. október 20. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Bostoni Egyetem tudósai a koronavírus egyik hibrid változatát hoztak létre, ami után olyan vádak is érték őket, hogy még halálosabbá tették a vírust. Az egyetem elutasítja az állításokat, hamisnak és pontatlannak minősítve azokat.

A kutatók a vírus omikron egy változatát hozták létre. Az omikron tüskefehérjéjét az eredeti SARS-CoV-2 vírushoz csatolták. Ezzel aztán laboratóriumi egereket fertőztek meg. Az állatok 80 százaléka elpusztult, így a mesterséges vírus halálosabbnak bizonyult, mint az eredeti omikron, amely egy egeret sem ölt meg. A hibrid vírus az eredeti, vuhani változattal szemben viszont még mindig szelídebbnek bizonyult, mert az az összes megfertőzött egeret elpusztította.

A Bostoni Egyetem kutatói azért alkották meg a vírus egy új változatát, hogy választ kapjanak arra a kérdésre, hogy hogyan történhet az, hogy az omikron képes kikerülni a korábbi koronavírustörzsek ellen felépített immunitást, mégis kisebb arányban okoz súlyos tüneteket. A kutatók arra jutottak, hogy az omikron mutáns tüskefehérjéje segít az immunitás kikerülésében, de nem az felelős azért, hogy kevésbé súlyos az omikron hatása. (Az egyetem október 14-én publikálta az egyelőre lektorálatlan kutatását.)

Bár a kísérletet a szabályok szerint egy 3-as biztonsági fokozatú laboratóriumban végezték, és azt a Bostoni Közegészségügyi Bizottság is jóváhagyta, mégis vitatottá vált a kutatás, mert az egyetem kutatói a munkájukkal kapcsolatban nem tisztáztak minden részletet a Nemzeti Allergiás és Fertőző Betegségek Intézetével (NIAID), amely az egyik fő finanszírozó volt.

A tudósok nem közölték előzetesen a NIAID-dal, hogy kísérleteik során létrejöhet-e egy fokozott pandémiás potenciállal rendelkező kórokozó (ePPP), írta a STAT. A kutatás elméletileg csak úgy kaphatott volna szövetségi támogatást, ha az egyetem pályázata átmegy a P3CO-keretnek nevezett eljáráson, amely a kísérlet előnyeit, hátrányait és kockázatát értékeli. Ez viszont elmaradt.

A kutatás a média egy részében is hullámokat vetett, a brit Daily Mail azt állította, hogy a kísérlettel egy még veszélyesebb vírust teremtettek a tudósok. Az egyetem egy közleményben reagált erre.

„Szeretnénk foglalkozni a Bostoni Egyetem Covid–19-kutatásáról szóló hamis és pontatlan tudósítással, amely ma jelent meg a Daily Mailben. Először is, ez a kutatás nem gain-of-function kutatás, ami azt jelenti, hogy nem erősítette fel a Washington állambeli SARS-CoV-2 vírustörzset, és nem tette azt veszélyesebbé. Valójában ez a kutatás kevésbé veszélyessé tette a vírus szaporodását.” (A „Washington állambeli SARS-CoV-2 vírustörzs” az eredeti Vuhan-törzs Washingtonban a világjárvány elején gyűjtött mintájára utal.)

Ronald B. Corley, a kutatást folytató részleg igazgatója szerint a Daily Mail szenzációhajhász és félreértelmezte a tanulmányukat.

„A felhasznált állatmodell egy bizonyos egérfajta volt, amely rendkívül fogékony, és a fertőzött egerek 80-100 százaléka az eredeti törzs, az úgynevezett washingtoni törzs okozta betegségnek esik áldozatul. Ezzel szemben az omikron nagyon enyhe betegséget okoz ezekben az állatokban.”

(via Livescience)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!