Szlávik szerint sok a gyerek az új Covid-fertőzöttek között

2022. augusztus 2. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több a fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek koronavírus miatt. Általában néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen, ez pedig annak köszönhető, hogy aránylag sok ember rendelkezik védőoltással, mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A legfrissebb fertőzöttségi adatok majd szerdán jelennek meg, de múlt héten több mint 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Az új tesztek számát már egy ideje nem közlik, így nincsenek arra vonatkozó információk, hány tesztből találtak ennyi fertőzöttet.

Szlávik szerint a koronavírus új variánsa – BA4-es, BA5-ös – valószínűleg átveszi az omikron helyét, de úgy tűnik, az oltottakra kevésbé veszélyes, mint az oltatlanokra, viszont azok is megfertőződhetnek, akik korábban omikronnal fertőződtek. A fertőzöttek között sok a gyerek, és náluk is a felnőttekhez nagyon hasonló tüneteket okoz az új alvariáns, ahogy poszt-Covid-tüneteik is lehetnek: ilyen lehet a tanulási nehézség, fáradtság, elhúzódó köhögés, mondta. Arról viszont nem beszélt, hogy a „sok gyerek” pontosan hány százalékot jelent.

Arról, hogy mi várható most a Covidtól, eltűnik-e vagy csak átalakul, kell-e majd oltás ezután is, itt írtunk részletesen. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!