Lezárások Vuhanban a Covid miatt: 4 esetet találtak a 11 milliós városban

2022. július 27. – 05:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai Vuhan városában, ahonnan 2019 végén elszabadulhatott a koronavírus-járvány, helyi idő szerint szerdán elrendelték egyes üzletek és a tömegközlekedés bezárását, miután a hatóságok négy Covid-19-es esetet fedeztek fel.

A közel 11 millió lakosú város egymilliós lélekszámú Csianghszia nevű kerületében a következő három napra megtiltották a nagy csoportos rendezvényeket és az éttermekben való étkezést, bezár bizonyos nyilvános szórakozóhelyeket és mezőgazdasági piacokat, valamint felfüggeszti a busz- és metrójáratokat.

A hatóságok arra is felszólították a lakosokat, hogy a háromnapos időszak alatt ne hagyják el a területet, az utazókat pedig arra, hogy kerüljék a beutazást – írja az aljazeera.com.

A korlátozásokra azután került sor, hogy a rendszeres szűrővizsgálatok során két esetet észleltek, majd további kettőt a közeli kapcsolatban álló személyek szűrése során.

Covid-szűrővizsgálat 2022 tavaszán Vuhanban. Fotó: Str / AFP
Covid-szűrővizsgálat 2022 tavaszán Vuhanban. Fotó: Str / AFP

Kína rendkívül szigorú „dinamikus Covid nulla” politikája keretében a hatóságok országszerte zárlatokat és tömeges, milliókat érintő vizsgálatokat és zárlatokat rendelnek el, ha akár csak egy apró fertőzéses gócot is észleltek.

Ezzel Kínában az egyik legalacsonyabb a Covid miatti halálozási arány, ugyanakkor a zéró tolerancia stratégia súlyos gazdasági és társadalmi költségeket okoz, ami megkérdőjelezi a fertőzések felszámolásának fenntarthatóságát.

Kína gazdasága a második negyedévben mindössze 0,4 százalékkal nőtt éves szinten, ami a leglassabb ütem a járvány kezdete óta. Múlt héten az Ázsiai Fejlesztési Bank az áprilisi 5 százalékról 4 százalékra csökkentette a Kínára vonatkozó 2022-es növekedési előrejelzését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!