Úgy tűnik, hogy a Facebook már nem lesz olyan szigorú a covidos álhírekkel és konteókkal

2022. július 27. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Meta a koronavírus-járvány felbukkanásával egyidejűleg megpróbálta eltávolítani a felületeiről (Instagram, Facebook) a vírussal kapcsolatos álhíreket, összeesküvés-elméleteket, oltásellenes hangokat, amiben, mondjuk ki nyugodtan, nem volt maradéktalanul sikeres. A Facebook pedig most már azt fontolgatja, hogy megváltoztatja a vírussal kapcsolatos félretájékoztatások kezelésének módját.

Eddig a járvánnyal kapcsolatos álhíreket törölték, de ehhez képest enyhébb szabályozás jöhet. Ha valamit hamisnak bélyegeznek, nem a tartalom eltávolítása következik, hanem csak egyszerűen hátrébb sorolja a posztot a Facebook algoritmusa.

Nick Clegg, a Facebook globális ügyekért felelős elnöke azt írta blogposztjában, most van itt az ideje az esetleges változtatások meglépésnek, mert a világ sok országa visszatérőben van a normális élethez.

A Facebook azzal érvel a ki nem mondott felpuhítási szándék mellett, hogy ma már könnyen elérhető egy csomó hiteles tájékoztatóanyag, kevésbé valószínű, hogy bárki is információs vákuumba kerülne. Emellett az is elhangzott érvként, hogy a Covid már kevésbé halálos, a kifejlesztett vakcináknak, terápiáknak és az omikron törzs változásának köszönhetően.

A moderálási politika persze nem fog egyik napra a másikra megváltozni, mert a Meta először saját szabályozó testületéhez fordul, a szabad véleménynyilvánítás és a biztonság között egyensúlyozva.

Clegg azt mondta, kikérik a felügyeleti szervezet véleményét arról, hogy megfelelőek a jelenleg érvényben lévő szabályok, de már azt is előrevetítette, hogy félretájékoztatás esetén címkézhetik a káros posztokat, leminősíthetik azokat, vagy egy harmadik fél tényellenőrzési programjába kerülhetnek.

A felügyeleti tanács már egy közleményt is kiadott, hogy elfogadta a Facebook felkérését, de bármilyen döntés is születik, azt a Facebooknak nem kell kötelező érvényűnek tekintenie, csak 60 napon belül nyilvánosan reagálnia kell rá.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!