Emelkedik a szennyvizek koronavírus-koncentrációja

2022. június 29. – 11:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országos átlagban emelkedést mutat a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja a múlt heti adatok alapján – közölte honlapján a koronavírusról tájékoztató oldal. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból az látszik, hogy a mintavételi helyek többségénél (15 helyszínen) emelkedő tendencia tapasztalható, míg 7 településen (Kecskemét, Budapest déli része, Békéscsaba, Tatabánya, Debrecen, Veszprém, Győr) a mért értékek stagnálnak.

Fotó: NNK
Fotó: NNK

Csökkenő tendencia egyetlen városban sincs. A koncentráció 16 helyszínen a mérsékelt, 6 városban pedig az alacsony tartományba esik. Az adatok kb. 8-10 nappal jelzik előre a betegség felfutását, alakulását.

A megelőző heti adatokkal összevetve a múlt héten ezernél is többen betegedtek meg, kórházi kezelésre is többen szorulnak, mint előzőleg. A magukat beoltatók száma mérsékelten növekedett, ennél is fontosabb azonban, hogy az aktív fertőzöttek száma már nem csökken, a tendencia megfordul: számuk több mint háromszázzal emelkedett a korábbihoz képest.

Nemrég írtunk arról, hogy a heti adatközlés bevezetése óta múlt héten először emelkedett ismét a fertőzöttek száma az előző héthez képest. A vészharangokat talán még korai megkongatni, de azért érdemes résen lenni, mert az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Németországban is jelentősen emelkednek a fertőzöttségi mutatók. A szakemberek többségében nyugalomra intenek, mert az omikron jelenleg uralkodó változatai továbbra is csak enyhe tüneteket okoznak, súlyos kimenetele lehet azonban az idősek, a nagy kockázatú betegek esetében. Portugáliában egyébként már le is zajlott a hatodik hullám, amit az omikron újabb alvariánsa okozott. Ezekről és az aktuális Covid-felfutásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!