Heti járványadatok: 32-en meghaltak, 1961 új fertőzöttet találtak

2022. június 22. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

E hét szerdán is közzétette a múlt heti koronavírus-járványadatokat a hivatalos tájékoztató oldal, eszerint:

  • Új fertőzöttek száma az előző héten: 1961 (a megelőző hetihez képest: +325)
  • Új tesztek száma az előző héten: nem ismert, nem elérhető már az oldalon
  • Új halálos áldozatok száma az előző héten: 32 (a megelőző hetihez képest +9)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 197 (a megelőző heti adatokhoz képest -35)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  6 (a megelőző heti adathoz képest -1)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 411 384 (a megelőző heti adathoz képest +438)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 198 318 (a megelőző heti adathoz képest +350)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 882 792 (a megelőző heti adathoz képest +1393)
  • A negyedik dózissal beoltottak száma: 303 801 (a megelőző heti adathoz képest: +1242)

A hatósági házi karanténról és mintavételekről már nem érhető el a frissített adat a főoldalon, hetekkel azután ugyanis, hogy a karantén adatai nem frissültek, levették azt a főoldalról. Kérdeztük ennek okát a Koronavírus Sajtóközponttól, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden héten közzéteszi a koronavírus örökítőanyaágnak szennyvízben mért koncentrációját, ami kb. 8-10 nappal jelzi előre az esetszámok alakulását. A kedden publikált adatok szerint jelentős változás nem történt az országos átlagban, ugyanakkor emelkedő tendenciát mértek a vizsgált budapesti agglomerációs települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta –, valamint Debrecen, Kaposvár, Miskolc és Nyíregyháza esetében. Csökkenést figyeltek meg Szolnokon és Veszprémben, míg a további mérőpontokat stagnálás jellemzi. A mért koncentrációk 10 mintavételi helyen az alacsony, 12 helyen a mérsékelt tartományba esnek.

A járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt július második hetétől már csak péntekenként lesz oltás a kórházi oltópontokon, emellett az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól. Jelenleg a kórházi oltópontokra keddenként és péntekenként lehet menni időpontfoglalással vagy péntekenként reggel 7 és este 19 óra között akár időpontfoglalás nélkül is, írják a tájékoztató oldalon.

Az Egyesült Királyságban és Németországban is jelentősen emelkednek a koronavírusos esetszámok az utóbbi időben. A fertőzöttek számának jelentős emelkedését valószínűleg az omikron variáns újabb változatainak, a BA.4 és a BA.5 májusi megjelenése okozza az Egyesült Királyságban. Az újabb változatokat az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) a közelmúltban az „aggodalomra okot adó változatok” közé sorolta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!