Pénzbüntetést kérnek a magyar orvosra, aki betegének Indiában gyártott parazitaölőt javasolt

2022. június 15. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus elleni hatásos gyógyszerként ajánlott egy Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező indiai gyógyászati terméket egy évtizedek óta praktizáló magyar orvos egy internetes fórumon.

Az ügyészségi közlemény szerint az orvos 2020 novemberében egy koronavírussal foglalkozó internetes csoportban posztolt egy főleg állatgyógyászatban használt készítményről, ami szerinte hatásos lehet a járvány elleni védekezésben. Ezt olvasva felvette vele a kapcsolatot egy hatvani férfi, akinek az orvos megadta a termék forgalmazójának indiai címét, hogy a férfi megrendelhesse onnan a szert.

Az Indiában gyártott tabletták nem rendelkeztek sem az európai, sem a magyar gyógyszerügyi hatóságok által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, ráadásul a gyártás körülményei sem voltak ismertek vagy ellenőrzöttek, így a megfelelő minőség sem volt garantálható.

A laikus hatvani férfi – az orvostól kapott információk és instrukciók alapján – ennek ellenére száz tablettát rendelt az indiai gyógyszerből, amit a forgalmazó 57 dollár ellenében meg is küldött Budapestre. Mivel illegális készítménynek minősültek, a vámhatóság a reptéren lefoglalta a tablettákat, tekintettel arra is, hogy a csomag címzettje nem rendelkezett sem gyógyszergyártói, sem gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel.

A Hatvani Járási Ügyészség bűnsegédként elkövetett gyógyszerhamisítás miatt emelt vádat az orvos ellen. Az ügyészség pénzbüntetést kért rá a bíróságtól.

A tabletták hatóanyaga feltehetően a Magyarországon elsősorban állatok számára készített gyógyszerekben előforduló ivermectin lehetett, a koronavírus-járvány ideje alatt sokan próbálták ki engedély nélkül koronavírus ellen. Az ivermectin egyébként ismert az orvoslásban, parazitaellenes hatású. Arról, hogy miért gondolták sokan, hogy az ivermectin hatóanyag hatásos lehet a koronavírus ellen, és miért nem az mégsem, korábban részletesen írtunk a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!