Galgóczi Ágnes: Nyáron lecseng a járvány, de nem lehet tudni, hogy lesz-e hatodik hullám

2022. május 12. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződik meg Magyarországon a koronavírussal, és a fertőzésben elhunytak száma is csökken – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője csütörtök reggel az M1-en. Galgóczi Ágnes közlése szerint hetente körülbelül 10-20 százalékkal csökken az új fertőzöttek és a halottak száma. Azt mondta, hogy az új esetek kb. 21 százaléka a 65-79 éveseket érinti, ebben a korosztályban még emelkedik is a koronavírus-fertőzöttek aránya.

A legtöbb fertőzöttet Budapesten és Pest megyében regisztrálják, de Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Zala megyében is emelkedik a fertőzöttek száma, bár nem drasztikusan. A szennyvízből vett minták alapján kijelenthető, szinte mindenhol csökken a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, és mára a legtöbb helyen – egy-két város kivételével – mérsékelt a szennyvízben mért örökítőanyag koncentrációja – mondta.

A szakértő szerint nyáron lecseng majd a járvány, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ősszel lesz-e hatodik hullám. Azt mondta, hogy Magyarországon 64-65 százalékos az átoltottság, de nagyon sokan vannak azok, akik nem kaptak harmadik oltást. A negyedik oltás is elérhető, de ezt elsősorban az időseknek vagy a „kockázati csoportba” tartozóknak ajánlotta az osztályvezető.

Az e heti járványadatokat több mint egy hét után szerdán tették közzé a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!