CDC: Lehet várni a negyedik oltással, a természetes immunitás is véd több hónapig

2022. április 5. – 20:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A természetes immunitás is véd egy ideig, nincs szükség azonnal a negyedik oltásra – ezt mondta Rochelle Walensky, amerikai orvos, az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (CDC) igazgatója az NBC Newsnak.

Szerinte azoknak, akik már megkapták az emlékeztető (harmadik) oltást, és nemrég elkapták az omikron variánst, még kettő-négy hónapig nincs szükségük második emlékeztetőre, azaz a negyedik dózisra. Walensky ugyanakkor hozzátette:

„azt látjuk, hogy sokaknál négy, öt, hat hónappal a harmadik oltás után már csökken a védelem”.

Szerinte a negyedik vakcina beadása biztonságos, és attól még beadható, hogy ősszel újabb variáns jelenhet meg, ami miatt újabb oltásra lenne szükség.

A CDC szerint azok is felvehetik az újabb emlékeztető oltást, akik az egydózisú Johnson & Johnson (Janssen) vakcinából két adagot kaptak.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal múlt hét kedden Amerikában is engedélyezte a Pfizer és a Moderna negyedik adagját az 50 éves vagy annál idősebb embereknek, akik a harmadik oltásukat már legalább négy hónappal ezelőtt kapták meg. Sőt, akár már 12 évesek vagy annál idősebbek is megkaphatják a második emlékeztetőt, ha valamilyen immunhiányos betegségük van.

Magyarországon már január közepétől bárki beadathatja magának a negyedik Covid oltást. Ezzel a világon elsőként lehetett itthon minden megkötés nélkül megkapni a második emlékeztető vakcinát. Arról már akkor is megoszlottak a vélemények, hogy indokolt-e a döntés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkor azt mondta: fenntarthatatlan négyhavonta oltatni az embereket, előbb azoknak kellen megkapni a vakcinát, akiknek még egyáltalán nem jutott belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!