Megjelent a világ első orrba fújós Covid-vakcinája Oroszországban

2022. április 2. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszországban 2022. április 1-én engedélyezték a világ első orrban alkalmazható SARS-CoV2 elleni vakcináját – írta Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő.

Az orosz Egészségügyi Minisztérium Telegram-csatornáján péntek este tette közzé, hogy nyilvántartásba vette a Gam-Kovid-Vak (Szputnyik V) vakcina nazális, azaz orrban alkalmazható formáját a SARS-CoV2 fertőzés megelőzésére, amelyet a Magyarországon is alkalmazott Szputnyik vakcinához hasonlóan a Gamaleja Intézet dolgozott ki.

Mint a magyar szakértő írta, a vakcina, csakúgy mint a Szputnyik V, két komponensből áll, amelyek adenovírus vektorokon alapulnak. Speciális permetező fúvókával fecskendezik be az orrüregbe háromhetes időközzel.

Az orrban való alkalmazás, szakkifejezéssel az intranazális immunizálás nyálkahártya-immunitást alakít ki a SARS-CoV2 vírus okozta koronavírus fertőzés ellen a légúti nyálkahártya felszínén – részletezte Dobson.

A vakcina orrba történő beadása megnövekedett ellenanyagszintet eredményez a vérben és az orrváladékban, továbbá vírussemlegesítő ellenanyagokat a vérben. Sejtes immunválasz is kialakul.

Egyelőre a vakcina használata a 18 éves és annál idősebb személyek számára engedélyezett Oroszországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!