Elkezdték feloldani a járványügyi korlátozásokat Olaszországban

2022. április 1. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban véget ért az egészségügyi veszélyhelyzet, ezért elkezdték feloldani a 2020 januárja óta bevezetett járványügyi korlátozásokat, írja az MTI. Péntektől nem kötelező az oltottsági igazolás a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban és a szállodákban sem. Március eleje óta több európai ország enyhített a járványügyi korlátozásokon, miközben továbbra is rekordokat döntenek a koronavírusos megbetegedések. Olaszországban 2020 február óta több mint 14,6 millióan betegedtek meg.

Április 1-től a következő korlátozásokat oldják fel az országban:

  • Megszűnik a karanténkötelezettség azok számára, akik fertőzöttel érintkeztek, de nem betegedtek meg és tünetmentesek. A betegeknek, ha beoltottak, hét napig kell házi karanténban lenniük, oltás nélkül tíz napig.
  • Az országot nem osztják fel többé színekkel megjelölt járványövezetekre.
  • Megszűnik a pandémia kezdetén felállított egészségügyi tanács, és a rendkívüli járványbiztos feladatai is. Az oltási kampányt továbbra is a kormánybiztos, Tommaso Peltroni tábornok felügyeli.
  • Április elsejével több helyszínen eltörölték az oltási igazolás kötelezettségét: mostantól anélkül lehet belépni az üzletekbe, a közhivatalokba, a postára és a bankba. Nem szükséges az oltási igazolás a városi tömegközlekedési eszközökön, a múzeumokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein sem. Semmilyen oltási vagy más védettségi igazolás nem kell a szállodákban és más szálláshelyeken.
  • Április végéig továbbra is kötelező az úgynevezett erősített oltási igazolás (Super Green Pass) felmutatása – 12 éves kortól – a zárt edzőtermekben, uszodákban, konferenciákon, csoportos ünnepeken és rendezvényeken, tömeges kulturális eseményeken, diszkókban, mozikban, színházakban, és az egészségügyi intézetekben. A Super Green Passhoz az utolsó oltás érvényessége nem haladhatja meg a 120 napot. Az emlékeztető oltás esetében nincsen határidő, tehát az a turista, aki esetleg már tavaly ősszel felvette a harmadik oltást, érvényes igazolással bír.
  • A vendéglátóhelyek zárt tereiben, szabadtéri előadásokon, nyitott stadionokban, repülőgépeken, vonatokon, hajókon, turistabuszokon elegendő az úgynevezett „egyszerű” oltási igazolás (Green Pass), amely legalább egy oltás felvételét bizonyítja, a betegségből történt gyógyulást, vagy negatív teszteredményt.
  • Zárt térben, valamint szabadtéri csoportos és tömegeseményeken továbbra is kötelező az FFP2 típusú maszk viselése.
  • Június közepéig érvényes marad az 50 év felettiek számára előírt oltási kötelezettség, amely azonban mostantól teszteléssel is kiváltható.

Az enyhítésekkel egy időben az egészségügyi minisztérium óvatosságra intett, mivel a járványgörbe továbbra is ingadozik: csütörtökön 73 159 új beteget szűrtek, egy héttel korábban a napi esetszám még meghaladta a 81 ezret, kedden pedig 96 ezer fölé is emelkedett a fertőzöttek száma. A halottak napi száma továbbra is száz fölötti: csütörtökön 159 volt, és több mint két év alatt túllépte a 159 ezret. Március utolsó hetében majdnem ezer beteg halt meg.

A tervek szerint májusig minden járványügyi korlátozást eltörölnének az országban.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!