Járványadatok: 1730 új fertőzöttet találtak, meghalt 48 beteg

2022. március 29. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 1730 (a hétvégi napi átlaghoz képest -11)
  • Új tesztek száma: 7738 (a hétvégi napi átlaghoz képest -3403)
  • Új halálos áldozatok száma: 48 (a hétvégi napi átlaghoz képest +20)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1896 (a hétvégi napi átlaghoz képest +9)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  55 (a hétvégi napi átlaghoz képest -5)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 402 100 (az előző napi adathoz képest +120)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 186 486 (az előző napi adathoz képest -217)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 842 265 (az előző napi adathoz képest +425)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon. A járvány kezdete óta összesen 45 390 ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben Magyarországon.

Ezen a hétvégén is lesz oltási akció a kórházi oltópontokon, ahol előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval kérhetik az oltást az oltatlanok és azok is, akik már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül választhatnak a 12 év felettiek.

Az 5–11 évesek oltására továbbra is csak előzetes időpontfoglalással van lehetőség a házi gyermekorvosoknál és a kórházi oltópontokon.

Spanyolországban hétfőtől megszűnt a karanténkötelezettség azok számára, akiknél a fertőzés egyáltalán nem vagy csak enyhe tüneteket mutat. Ez nem vonatkozik például az idősotthonokban vagy a börtönökben dolgozókra, akiknek az eddigi hét helyett ötnapos karantén marad érvényben, akkor is, ha a fertőzés nem jár komoly tünetekkel vagy megbetegedéssel.

A spanyol egészségügyi minisztérium a karantén eltörlése ellenére javasolja a távmunka végzését azokban a szakmákban és munkahelyeken, ahol erre van lehetőség. Az ajánlások közt szerepel továbbá a társas érintkezés csökkentése és a maszkviselés fenntartása, még szabadtéren is.

A fokozatos nyitással a spanyolok 2023 első negyedévére teljesen átállnak egy új megfigyelő rendszerre: a már működő influenzajelző szolgálathoz hasonlóan nem regisztrálnak majd minden egyes fertőzöttet, hanem csak a súlyos esetekre és a veszélyeztetett korosztályokra koncentrálnak. Kijelölt háziorvosoktól és kórházaktól kapott, reprezentatív adatokból következtetnek majd a járvány alakulására a teljes népesség körében.

A német gazdaság súlyos következményektől tart a sanghaji járványzárlat miatt. „A német vállalkozók hangulata érezhetően borús az új zárlat és az amúgy is visszafogott növekedési várakozások tükrében” – mondta Volker Treier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) külkereskedelmi vezetője hétfőn a Reutersnek. Kína, a világgazdaság egyik fontos motorja, úgy tűnik, döcögni kezdett. A zárlatok miatt máris csökkent a termelés, és kikötők álltak le olyan fontos gazdasági régiókban, mint Sencsen és Tungkuan. Ezenkívül Sanghajban most teljes körű zárlatot léptettek érvénybe – mondta Treier.

Sanghaj hétfőn rendelte el több mint 26 millió lakosa szabad mozgásának korlátozását a koronavírus fertőzések növekvő száma miatt. A korlátozások hétfőtől április 5-ig két szakaszban lépnek életbe. Csak vasárnap Sanghajban 3450 tünetmentes koronavírusos esetet jelentettek, ami az összes új fertőzés közel 70 százaléka Kínában.

A világon 482 051 532 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 127 265 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 480 897 085 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 123 409 volt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!