Indul a Pfizer Covid elleni gyógyszerének utolsó körös tesztelése a gyerekeknél

2022. március 9. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer megkezdte Paxlovidnak nevezett Covid-gyógyszere a 2. és 3. fázisú klinikai vizsgálatát 6 és 17 év közöttieknél – írja a CNN a vállalat közlése nyomán.

A vizsgálat a kezelés biztonságosságát és hatékonyságát fogja értékelni olyan Covid-fertőzött gyermekeknél, akiknél jelentkeznek a betegség tünetei, de nem szorulnak kórházi kezelésre szorulnak, és akiknél fennáll a súlyos betegség kockázata.

A felnőttekkel végzett vizsgálatok legújabb, a Pfizer által kommunikált eredményei azt mutatták, hogy a Paxlovid 89%-kal csökkentette a kórházba kerülés vagy elhalálozás kockázatát a nagy kockázati csoportba tartozó felnőttek között, ha az első tüneteket követő néhány napon belül beadták. A tesztek alapján úgy néz ki, a szer az omikron variáns ellen is működik, és januárban már az EU gyógyszerhatósága is engedélyezte. A gyógyszert csak oltatlanoknál tesztelték, így nem tudni, hogy az oltott, de veszélyeztetett embereknél mennyire hatásos, az EMA azonban nekik is ajánlja a gyógyszert.

Az új, gyerek korosztályt célzó klinikai vizsgálatban mintegy 140 résztvevőn tesztelik a Paxlovidot, és két csoportban értékelik őket, hogy meghatározzák a különböző dózisok hatását a testsúly szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!