Új-Zélandon az oltásellenesek rátámadtak a rendőrökre, de lefogták őket

2022. február 10. – 10:11

Új-Zélandon az oltásellenesek rátámadtak a rendőrökre, de lefogták őket
Már Új-Zélandon is feszült a helyzet a karhatalom és az oltatlanok között. Fotó: Marty Melville / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 120, a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele ellen tiltakozó embert tartóztattak le csütörtökön Új-Zélandon.

A bizonyos szektorokban kötelezően elvárt új-zélandi oltás ellen tüntetők Wellingtonban, a parlament épülete előtt táboroztak le, jóllehet a rendőrség a területet csütörtök reggel lezárta, az ott lévőket pedig távozásra szólította fel.

Néhányan kanadai mintára úttorlaszokat is emeltek, és megpróbáltak behatolni az épületbe. A területet a rendőrség továbbra is nagy erőkkel őrzi.

„Tiszteletben tartjuk a tüntetéshez való jogot, de a törvényszegőket letartóztatjuk”

– jelentette ki Corrie Parnell felügyelő.

A Radio New Zealand nevű rádióállomás szerint a törvényhozás épülete előtt több kisebb összecsapás robbant ki a tüntetők és a rendőrök között. Kedden több ezren teherautókkal érkeztek a parlamenthez, így fejezve ki elégedetlenségüket a szigorú járványügyi rendeletek ellen.

Új-Zélandon több szektorban kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást, és oltási igazoláshoz kötik a többi között a vendéglátóhelyek, a templomok és az edzőtermek látogatását is.

Az országnak a koronavírus-világjárvány nagyobb részében a szigorú rendelkezéseknek köszönhetően sikerült feltartóztatnia a kórokozó terjedését, és a mintegy 18 ezer igazolt fertőzés mellett 53 halálesetet regisztráltak a járvánnyal összefüggésben az ötmillió lakosú országban. A szigetország lakosainak 77 százaléka teljesen beoltott az Our World in Data nevű szervezet adatai szerint. Az omikron variáns megjelenése miatt tavaly Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, egyelőre nem enyhítenek a járványügyi korlátozásokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!