Brüsszelben ismét vízágyút és könnygázt vetett be a rendőrség az oltás ellen tiltakozók miatt

2022. január 23. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszelben a koronavírus elleni vakcina és az omikron gyors terjedése miatt bevezetett korlátozások miatt tüntettek. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására, írja az AP.

Több tízezren vettek részt a vasárnapi tüntetésen, a korlátozásokat és az oltást ellenzők azt skandálták, hogy „szabadság”. A tüntetők felvonulása közben néhányan erőszakosan léptek fel a rendőrséggel szemben, a videófelvételeken feketébe öltözött tüntetők láthatók, amint megtámadják az EU diplomáciai szolgálata által használt épületet, betörve az ablakokat.

Tüntetés Brüsszelben „szabadság” feliratokkal és sárga csillagokkal – Fotó: Sander De Wilde / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Tüntetés Brüsszelben „szabadság” feliratokkal és sárga csillagokkal – Fotó: Sander De Wilde / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A városban a tüntetők figyelmen kívül hagyták a feloszlásra vonatkozó utasítást, ezért a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett végül be. A felvonulók nemcsak a rendőröket, de a helyszínről tudósító újságírókat (és technikájukat) is megtámadták. Brüsszelben nem ez az első ilyen tüntetés, tavaly december végén hasonlóan könnygázhoz és vízágyúhoz folyamodott a belga rendőrség, hogy megfékezze a tüntetőket.

A hétvégén más európai fővárosokban is tiltakoztak az oltásalapú európai útlevelek, az oltás és az omikron gyors terjedése ellen bevezetett korlátozások miatt. Barcelonában például úgy vélték, „ez nem világjárvány, hanem diktatúra”. A résztvevők között voltak olyanok, akik az oltás felvételét tagadják, de olyanok is, akik egyenesen a vírus létezését. A rendőrségi adatok szerint a brüsszeli tüntetésen nagyjából 50 ezer ember, a barcelonain 1100-an vettek részt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!