Olyan sok az új koronavírus-fertőzött Szlovéniában, hogy a laborok alig győznek tesztelni

2022. január 19. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Új tesztelési szabályok léptek életbe Szlovéniában szerdától, mert a koronavírus-járvány olyan gyorsan terjed az országban, hogy a laboratóriumok nem bírják a terhelést – közölte a szlovén egészségügyi minisztérium.

A háziorvosok csak a tünetekkel rendelkező várandós nőket, krónikus betegeket és a csökkent immunválaszra képes személyeket utalhatják be azonnal PCR-tesztre, azokat, akiknél nagy valószínűséggel súlyos lefolyású lehet a betegség. Mindenki másnak gyors antigéntesztet kell végeznie, és csak pozitív teszt esetén kérheti orvosától a PCR vizsgálatot – közölte a minisztérium.

Szerdára rekordszámú, 12 286 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában, és nyolc beteg halt meg. Kórházban 566 beteget ápolnak, közülük 151-en vannak intenzív osztályon.

Horvátországban szintén rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 10 427 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a legtöbbet a járvány kezdete óta. A fertőzés szövődményeiben 45-en haltak meg, kórházban 1796 beteget ápolnak, közülük 204-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Horvátországban naponta 20 ezer PCR-tesztet tudnak csak kiértékelni a laboratóriumok. Vili Beroš egészségügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a védettségi igazoláshoz elég lesz gyors antigéntesztet végezni. Noha az európai digitális Covid-igazolványt nem lehet vele kiváltani, de országon belül elfogadják az eredményét. A szűrési és tesztelési programba hétfőtől bekapcsolódtak a háziorvosi praxisok is. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!