A brit belföldi elhárítás is megfigyelte korábban a texasi zsinagóga túszejtőjét

2022. január 18. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Megfigyelték és nyomoztak is korábban a brit belföldi elhárítást végző MI5 emberei azután a brit állampolgárságú férfi után, aki múlt hét szombaton délelőtt négy embert ejtett túszul egy texasi zsinagógában. Malik Faisal Akram Aafia Siddiquit terroristanő szabadon engedését követelte. A rendőrök végül lelőtték Akramot, Siddiqui pedig elhatárolódott az akciótól ügyvédjén keresztül.

A BBC most azt írja, hogy Akramra 2020 második felében a brit belföldi elhárítás, az MI5 is felfigyelt, de amikor már az Egyesült Államokba utazott, az MI5 a korábbi kockázatos minősítésről visszaminősítette, mert úgy látták, nincs vele komoly gond.

Fotó: ANDY JACOBSOHN / AFP
Fotó: ANDY JACOBSOHN / AFP

A rendelkezésre álló információk szerint a 44 éves férfi kb. két héttel ezelőtt érkezett az Egyesült Államokba, és jó eséllyel az utcán juthatott fegyverhez valamikor az érkezése után. Hétfőn Priti Patel brit belügyminiszter azt mondta: minden segítséget felajánlott a brit rendőrségnek és az amerikai társszervezeteknek az ügy felderítéséhez.

Elizabeth Truss brit külügyminiszter terrorista és antiszemita eseményként írta le a történteket. A túszejtő testvére, Gulbar megerősítette Malik Faisal Akram halálhírét egy mostanra törölt bejegyzésben, ami a blackburni muszlim közösség Facebook-csoportban is felbukkant, és egyben elnézést kért az áldozatoktól, illetve azt írta, testvére mentális problémákban szenvedett. Akram blackburni barátai szerint a férfi mentális állapota az utóbbi időben sokat romlott, és a BBC szerint meglepte őket, hogy egyáltalán el tudott utazni az Egyesült Államokba.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!