Ausztriában akár 1,1 millió forintnyi bírságot is kaphat, aki nem hajlandó oltatni

2022. január 16. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Minden 18 év felettinek be kell oltatnia magát, különben büntetésre számíthat, az erről szóló törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány.

A döntés már novemberben megszületett, amikor a negyedik koronavírus-hullám idején 10 napra teljesen le kellett zárni Ausztriát, a kancellár akkor elnézést kért az oltottaktól, az oltatlanokat hibáztatva a szigorú intézkedések miatt.

A szabályozás február elején lép életbe annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek.

Három lépcsőben vezetik be

  1. Az első fázisban február elejétől március 14-ig mindenkit írásban tájékoztatnak az oltási kötelezettségről.
  2. Ezután határidő megjelölésével felszólítják azokat az oltatlanokat, akik nem tartoznak a kivételek közé (például a várandós nők és azok, akik orvosi okokból nem oltathatják be magukat), hogy pótolják a mulasztásukat.
  3. A harmadik fázist akkor léptetik életbe, ha a járványhelyzet indokolja, ekkor már automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat. A tervezett büntetés 600 és 3600 euró (azaz nagyjából 186 ezer és 1,1 millió forint) között lesz.

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.

(MTI)

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom