Egy friss tanulmány szerint a kenderben található hatóanyagok segíthetnek megakadályozni a koronavírus-fertőzést

2022. január 12. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, az Oregoni Egyetemmel közösen véghez vitt kutatás szerint a kannabiszban található kétfajta kannabinoid, a CBGA és a CBDA kötést tud létrehozni a Covidot okozó SARS-Cov-2 vírus fehérjetüskéjével, ez pedig meg tudja akadályozni, hogy a vírus behatoljon a sejtekbe és fertőzést okozzon.

A tanulmány hétfőn jelent meg a Journal of Natural Products nevű folyóiratban. A kutatást Richard van Breemen vezette, és az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetem tudósaival együttműködve készült.

A tanulmány szerint a CBDA és a CBGA ugyanannyira hatásos volt a vírus különböző variánsaival szemben.

Van Breemen elmondta a Vice-nak, hogy a kutatás ötlete még 2020-ben merült fel, de akkor nem kapott rá finanszírozást. Igaz, ez végül nem akadályozta meg abban, hogy nekiálljon. A célja az volt, hogy megvizsgálja, vannak-e olyan, a természetben fellelhető molekulák, amik képesek a vírushoz kötődni.

A kutatás során próbálkoztak a fürtös poloskavésszel, réti herével és édesgyökérrel is, de a kenderben található kannabinoidokkal érték el a legnagyobb sikert, vagyis azoknak a keverékével.

Van Breemen ezeknek a vegyületeknek a fogyasztását egyfajta kiegészítőként javasolná, gumicukorban, olaj vagy tabletta formájában, ami potenciálisan megelőzheti a fertőzést. Hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem javasolja kúra gyanánt olyanoknak, akik kórházban vannak vagy súlyos állapotban. Azt sem javasolja, hogy a kannabiszt elszívjuk, mert a vegyületeknek a hevítésével olyan anyagok alakulnak ki, amik már nem lesznek olyan hatékonyak.

A tudós reméli, hogy a következő kutatása során meg tudja majd állapítani a szájon át történő fogyasztáshoz a dózist, illetve hogy erre már kap majd támogatást az államtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!