Péntektől indulás előtti PCR-teszt, vasárnaptól pedig érkezés utáni karantén sem kell az Angliába utazóknak

2022. január 5. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek hajnaltól nem kell negatív PCR-tesztet bemutatniuk a repülőtéren az Angliába utazóknak, jelentette be Boris Johnson miniszterelnök a brit parlament szerdai ülésén, írja a BBC. Ezenkívül vasárnap hajnaltól a beutazóknak nem kell karanténba vonulniuk az érkezés után.

Eddig az érkezés után kötelező volt azonnal karanténba vonulni, majd az érkezés utáni második napon PCR-tesztet (Day 2 test) csinálni ahhoz, hogy a beutazó személy szabadon mozoghasson. A 20-30 ezer forintba kerülő PCR-teszt helyett mostantól csak egy olcsóbb gyorstesztet kell csinálniuk az érkezőknek, és nem kell karanténba vonulniuk az eredmény megérkezéséig. PCR-tesztet csak abban az esetben kell csinálni, ha a gyorsteszt eredménye pozitív lenne.

Ez tehát azt jelenti, hogy Johnson bejelentése értelmében visszaáll az október elején bevezetett rendszer, melyet az omikron variáns terjedése miatt töröltek el december közepén.

A fenti lazítások csak azokra érvényesek, akik az utazás időpontja előtt legalább két héttel egy, az Egyesült Királyság által elismert oltás mindkét adagját megkapták, vagy még kiskorúak. Az Egyesült Királyság többi országa – Skócia, Wales, Észak-Írország – saját hatáskörben dönthet arról, hogy követi-e a szabályok módosítását.

A lazítások mostani bejelentése mindenképpen érdekesnek hat annak fényében, hogy csak szerdán közel 200 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Királyságban. A brit nemzeti statisztikai hivatal (ONS) szerdán közzétett adatai szerint

a múlt héten minden tizenötödik angol és minden tizedik londoni lakos koronavírusos volt.

Grant Shapps közlekedésügyi miniszter azzal indokolta a döntést a Twitteren, hogy decemberben azért döntöttek a beutazási szabályok szigorítása mellett, hogy megpróbálják megfékezni az omikron variáns betörését az országba. Az azóta eltelt egy hónapban viszont az omikron lett a domináns variáns az országban (egyes adatok szerint a frissen regisztrált fertőzések 95 százalékáért az omikron felelős Angliában), így a szigorítás fenntartása már nem indokolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!