Egy Janssen-oltás már nem lesz elég a beutazáshoz Ausztriába

2022. január 3. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 75 ezer oltási igazolás válik érvénytelenné január 3-tól Ausztriában, mivel megváltoztak a novemberben bevezetett járványügyi szabályok. Ausztria a Johnson & Johnson által fejlesztett, egydózisú Janssen-vakcinát már nem ismeri el teljes értékű oltásként – írja az ORF magyar nyelvű oldala.

Akit Janssen-vakcinával oltottak be, annak egy második oltást is fel kell vennie ahhoz, hogy ismét érvényes legyen az oltási igazolása – közölte az osztrák egészségügyi minisztérium, hozzátéve, hogy ehhez a BioNTech/Pfizer és a Moderna által fejlesztett oltóanyag beadását ajánlják.

Ausztriában a szabály novemberi életbe lépésekor mintegy 260 ezren voltak, akik csak egy Janssen-oltást kaptak, őket névre szóló levélben emlékeztették a második oltás beadására. Ennek ellenére december végéig körülbelül 75 ezren még nem oltatták be újra magukat. Az egyszer oltottak január 3-ig kaptak haladékot, aki addig nem kapott másik oltást, vagy nem esett át időközben a koronavírus-fertőzésen, arra hétfő éjféltől az oltatlanokra vonatkozó, egész napos kijárási korlátozás lesz érvényes.

A magyar Konzuli Szolgálat is felhívja rá a figyelmet, hogy a kizárólag Janssen-vakcinával oltottaknak csak 2022. január 3-ig lesz érvényes az oltási igazolásuk Ausztriában, utána már nem. A változás az ingázókat is érinti, hétfőtől a határokon sem fogadják el az egyetlen Janssen-oltást a beutazáshoz.

Az oltással és gyógyultsági igazolással nem rendelkező beutazó esetén regisztrációs és karanténkötelezettség áll fenn. Esetükben a karantén 10 nap, amely alól legkorábban a beutazást követő 5. napon végzett negatív PCR-teszttel mentesülhetnek. A szabályok alól mentesülnek a várandósok, valamint azok, aki egészségügyi okokból nem olthatók. A nem egyedül utazó, 12 év alatti gyerekekre nem vonatkoznak a beutazási feltételek.

Amennyiben a felnőtt kísérőre (szülőre) regisztrációs és karanténkötelezettség vonatkozik, az a 12 éven aluli gyerekre is kiterjed. Amennyiben a felnőtt kísérő (szülő) karanténkötelezettsége megszűnik, a gyermek is mentesül a további karanténkötelezettség alól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!