Megfelezte a karantén ajánlott hosszát az amerikai járványhivatal, de nem ők az elsők, akik rövidítenek

2021. december 29. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz napról ötre csökkentette az igazolt fertőzöttek karanténjának ajánlott hosszát az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) – írja a USA Today. Ugyanígy megfelezték azoknak az önkéntes karanténját is, akik egy fertőzöttel találkoztak.

A döntés mögött az omikron variáns okozta fertőzési hullám áll, orvos- és ápolóhiány fenyegeti az egészségügyet. Bár még nincs elég adat ahhoz, hogy ezt 100 százalékos biztossággal ki lehetne mondani, de úgy tűnik, hogy az omikron enyhébb tüneteket okozhat. A CDC szakemberei azt mondták, hogy az ajánlás összeállításakor figyelembe vették, hogy úgy tűnik, hogy a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti két napban és a tünetek utáni három napban terjesztik a leghatékonyabban a vírust.

A kórházi dolgozók számára már egy hete csökkentettek a pozitív teszt utáni karantén hosszán, méghozzá hét napra – amennyiben nincsenek tüneteik és negatív az újabb tesztjük.

A Reuters szerint hasonló döntést hozott a múlt héten a brit kormány is. Két egymást követő napon elvégzett negatív gyorsteszttel hét napra csökken a kötelező karantén hossza Angliában. Emögött is az omikron terjedése áll, mert annyi új fertőzöttet regisztráltak minden nap, hogy egyes ágazatokat munkaerőhiány fenyegetett.

Spanyolországban szintén egyre több az új fertőzött, ennek ellenére szerdán az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy hét napra csökkentik a karantén hosszát, méghozzá a fenyegető munkaerőhiány miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!