Összesen hét dózist kapott egy magát mások nevében is beoltató szlovén férfi

2021. december 23. – 21:58

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy szlovén férfit, aki mások nevében oltatta be magát két hónap alatt a koronavírus ellen, és így a saját eredeti oltásaival együtt összesen hét dózist kapott, jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

A hatóságok felelősségre vonják azt a négy embert is, akik fizettek a férfinak azért, hogy a nevükben kapja meg a vakcinát. Az MTI szerint őket azzal vádolják, hogy kihasználták és manipulálták a letartóztatott férfit, akinek szociális problémái voltak, ezért nem is túl sok pénzért cserébe az egészségét is hajlandó volt kockáztatni.

A férfi különböző oltópontokon jelentkezett be oltásra a négy férfi nevében, az ő egészségügyi kártyájukat használva. A 24ur szlovén portál szerint három férfi helyett kapta meg az első oltást, egy negyedik helyett pedig két dózist kapott a saját alap két oltása mellett. Az egyelőre nem derült ki, a hatóságok hogyan szereztek tudomást a csalásról, de a rendőrség akkor csapott le rá, amikor a nyolcadik oltásért jelent meg.

Azok, akik a hivatalos állami szervektől vagy közjegyzőtől hamis nyilatkozat alapján kapnak igazolást, három évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak, tájékoztatott a rendőrség az eset kapcsán, hozzátéve, hogy büntetőeljárás alá vonhatják azokat is, akik ilyen igazolással éltek, illetve kiadták azokat.

A szlovén lapok szerint hasonló esetek korábban is történtek az országban. Egyes emberek, akik nem akarták beoltatni magukat, de szükségük volt védettségi igazolásra, 150 eurót (kb. 55 ezer forint) fizettek annak, aki megtette ezt a nevükben. Főleg nehéz szociális körülmények között élő embereket, hajléktalanokat, szenvedélybetegeket használtak fel erre a célra. Arra azonban eddig nem volt példa, hogy egyetlen ember több másik nevében is beoltassa magát.

A szlovén kormány csütörtökön jelentette be, hogy újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be az omikron variáns terjedése miatt. Nyilvános és sporteseményeken védettségi igazolással is legfeljebb 750-en vehetnek részt. Azoknak, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a fertőzésen, 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük. Ez a szolgálatások igénybevételére is vonatkozik.

Szilveszterkor tilos lesz a szabadtéri gyülekezés. A vendéglátóhelyek nyitva tartását újévre virradóra nem korlátozzák, de a vendégeknek belépéskor 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell felmutatniuk. A rendelet az ünnepi időszakra azt is előírja, hogy a családi összejöveteleken legfeljebb három háztartás tagjai vehetnek részt. Javasolják, hogy előtte valamennyi, hat éven felüli személy tesztelje magát.

Szlovéniában bár csökken a napi új fertőzöttek száma – csütörtökön 1124 beteget regisztráltak –, a szakértők arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!